Hopp til innhold

Værkaos på Sørlandet: Biler under vann

Styrtregnet på Sørlandet har ført til kaos i trafikken. På Grim i Kristiansand har biler nærmest forsvunnet i vannmassene. Brannvesenet ber folk holde seg innendørs så langt det lar seg gjøre.

SE VIDEO: En beboer på Grim i Kristiansand prøver han å redde bilen fra vannmassene.

– I Kristiansand får vi veldig mange henvendelser fra publikum som nå har begynt å få vann inn i kjelleren, men det har blitt såpass mye at vi må prioritere liv og helse, sier Hans Arne Madsen, vakthavende brannsjef i Kristiansandsregionen brann- og redning i 20-tiden.

Det har vært en svært hektisk kveld for brannvesenet i Kristiansand.

I 22-tiden opplyser underbrannmester Henry Bøhn at de jobber med å rykke ut til rundt 70 adresser, etter meldinger om høy vannstand.

Underbrannmester Henry Bøhn

Brannvesenet rykket ut til Krossen i Vest-Agder, for å hjelpe en pasient med å komme seg ut av en drosje som ble sittende fast i vannmassene. – Her er det nokså kaotisk når folk kjører inn i vannet og blir stående fast, sier underbrannmester Henry Bøhn.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Hvordan prioriterer dere hvilke adresser dere skal rykke ut til først?

– Vi har en liste som vi følger og prioriterer å rykke ut der det er viktig. I førsteomgang har vi hjulpet til på skoler og bedrifter, men vi jobber så hardt vi kan med det vi har.

Vegtrafikksentralen har besluttet å stenge både Baneheitunnelen og Oddernestunellen på E18 i Kristiansand på grunn av de enorme vannmassene.

Trafikken blir omdirigert via sentrum og bydelen Lund.

SE VIDEO: Her leker de seg etter at gangstien ble til elv.

Laster Twitter-innhold

Oversvømte veier og gater

Regnet høljer ned i store mengder på deler av Sørlandet i kveld. Enkelte steder er det ventet 50 millimeter nedbør over tre timer.

Ifølge Madsen prioriterer brannvesenet nå vei og infrastruktur der folk ferdes.

Flere steder i Agder-fylkene blir veier og gater oversvømt og det spruter vann opp av kumlokk.

Baneheitunnelen

SE VIDEO: Politiet har avgjort å stenge E18 gjennom Kristiansand på grunn av de store nedbørsmengdene som rammer området fredag kveld.

– Det er ingen hendelser som utgjør direkte fare for liv og helse, men når vi får mye vann inn i tunneler og veibaner må vi prioritere å sikre disse områdene først, sier Madsen.

Han opplyser at det er for tidlig å si noe om alvorlighetsgraden.

Regnvær i Kristiansand

Kumlokk i Kristiansand sentrum renner over.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Ber folk holde seg innendørs

Madsen ber folk som har anledning til det, om å holde seg innendørs resten av kvelden.

Også hos politiets operasjonssentral strømmer det inn meldinger om oversvømte småveier, riksveier og fylkesveier.

– E 18 inn mot Kristiansand sentrum er stengt og på E 39 vest for Kristiansand er det mye kø og vann i veibanen, sier operasjonsleder Linn Andresen ved Agder politidistrikt.

Hun støtter oppfordringen om at folk bør holde seg hjemme, og ber kjørende om å ta hensyn til vei og førerforhold.

– Hvis du får vannplaning eller blir stående i en tunnel er det en situasjon som kan være risikabel, så vi oppfordrer alle til å ta hensyn.

Andresen understreker viktigheten av å sette på nødblink, ta på vest og gi beskjed dersom man skulle få problemer på veien.

Kaos på Grim i Kristiansand.

Ber folk sikre materiell

Fylkesberedskapssjef Yngve Årøy i Agder har bedt kommunene om å iverksette risikoreduserende tiltak og råder folk til å sikre materiell som kan komme på avveie.

Brannvesenet i Kristiansand har tatt kontakt med Sivilforsvaret, som ikke har anledning til å bistå, før situasjonen eventuelt utvikler seg.

Brannvesen og politi får inn meldinger også fra Aust-Agder, men sier at de fleste meldingene kommer inn fra Kristiansandsregionen.

Uværet beveger seg nå nordover. Den verste nedbørsmengden på Sørlandet skal ha passert Aust-Agder når det nærmer seg midnatt.

Vannkaos på Sørlandet

Det er kaos på veiene i Vest-Agder. Her fra E 39 i Kristiansand.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Fredagstacoen og trening får vente

Siri Johnsen og reisefølget hennes skulle vært hjemme i Lyngdal for flere timer siden, men kaoset i Kristiansand har stukket kjepper i hjulene for fredagsplanene.

– Vi har brukt over tre timer fra Kjevik og ut av Kristiansand, og vi sitter fremdeles i bilen og har ikke så kommet så langt. Tacoen er allerede servert i Lyngdal, men den får vente, sier Johnsen lattermildt til NRK fra bilen.

Hun forteller at de startet turen med å kjøre retning Brennåsen, men at de måtte snu like utenfor Rige på grunn av oversvømmelse og kaos og at de nå forsøker å komme seg hjem gjennom kystveien.

Se video fra Siri Johnsen og reisefølgets tur mot Lyngdal:

– Det tar rundt 70-75 minutter fra Kjevik til Lyngdal vanligvis, men nå har vi brukt altfor lang tid allerede. Det er en kjedelig situasjon, men vi prøver å holde humøret i bilen og det går fremover nå, legger hun til.

Gjengen befinner seg ved 19-tiden i Søgne, der trafikken beveger seg radig.

Uvær på Sørlandet

Fra venstre: Siri Johnsen, Ida Malene Hystad, Stina Hystad, Benedicte Røyland Vegge.

Foto: Privat

Også ekteparet Ingvar og Maria Steinskog har sittet bom fast i trafikken i godt over en time. De befinner seg ved 19-tiden like ved Oddernestunnelen i Kristiansand.

Maria Steinskog skulle egentlig ha vært på trening klokka 18, men den var det bare å glemme.

– Vi greier å holde humøret oppe. Det har vært full stopp en ganske god stund, sier Ingvar Stenskog til NRK over telefonen. Han understreker at de kommer til å bruke godt over halvannen time på en strekning som vanligvis tar sju minutter.

– Kan komme ny bølge

Klokken 21.30 melder Meteorologisk institutt om at regnet vil bevege seg inn over Telemark sent i kveld og utover natten, før det fortsetter nordover.

Ut ifra prognosene vil det trolig falle mellom 40 og 50 millimeter på tre timer. De observerte timeverdiene målt i Agder i kveld, har vært på rundt 40 millimeter i timen.

– Samtidig er det en liten virvel i Nordsjøen som tyder på at det kan komme en ny bølge med kraftig regnvær inn fra Sør, etter det pågående regnværet har trukket nordover, sier statsmeteorolog Gunnar Livik.

Kaos ved Oddernestunnelen

Dette har vært utsikten til ekteparet Maria og Ingvar Steinskog i godt over en time i kveld. Trafikken står ved Bjørndalsletta i Kristiansand.

Foto: Ingvar Steinskog