NRK Meny
Normal

Uvurderlige ting opp i røyk

I løpet av få minutter mistet Toralf Skoland flere veterankjøretøy og store mengder utstyr i brann.

Toralf Skoland fra Lyngdal måtte i dag se flere hundre arbeidstimer, en mengde utsyr og flere veterankjøretøy forsvinne i flammer.

I løpet av få minutter ble Skolands uthus og verksted i Ramselia overtent og totalskadd i brann.

– Jeg holdt på å reparere en skogtraktor og gikk inn fra hobbygarasjen for å ta meg ei skive. Men seks-sju minutter etter at jeg gikk inn hørte jeg et kraftig smell og garasjen sto i brann, sier Skoland.

– Brant intenst

Skoland ringte brannvesenet og forsøkte selv å slukke brannen, men det var ikke håp. Brannvesenet kom raskt til stedet, men uthuset var så overtent at det var lite brannmannskapene kunne gjøre.

– Det brant intenst, og det gikk fort. Det var reine nyttårsfeiringa. Jeg løp med bøtter og spann, men det hjalp lite. Jeg vet ikke hva som antente, men kanskje var det kortslutning i traktoren. Det sto motorsagbensin og plenklipperbensin der, og det brenner jo godt. Så spredte brannen seg til et aggregat og videre til veteranbilen, og så videre til tre motorsykler. Det er helt utbrent her, sier Skoland.

Store verdier gikk tapt

Veteranbilen som ble tatt av flammene var en DKW F8 fra 1938. Bilen hadde Skoland restaurert på egenhånd, noe han hadde brukt flere hundre arbeidstimer på. I tillegg gikk tre veteranmotorsykler opp i røyk: En 250 Triumph fra 1936, en DKW fra 1941 og en trehjuls varesykkel fra 50-tallet.

– Jeg hadde også mye forskjellig utstyr, blant annet mye gammelt verktøy fra bestefar, som det er tungt å miste.

– Hvor store verdier har gått tapt?

– Det har jeg ingen idé om. Det må forsikringsselskapet taksere. Men her var mye rart. Det samles mye i et verksted når du har holdt på i noen år, sier Skoland.

I tillegg til skogtraktoren Skoland holdt på å reparere da brannen startet, var det også tre abdre veterantraktorer i garasjen. En fiat 411, en gråtass og en Ferguson fra 1954.

– Ferguson-traktoren fikk jeg ut før den brant inne. Den sto i andre enden av garasjen og jeg rakk å få den ut, men den hang i en tynn tråd, sier Skoland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.