NRK Meny
Normal

Uvanlig mange skogsskader

Kraftig vind og tung snø har ført til veltende og knekte trær flere steder i Aust-Agder.

I Setesdal førte mildvær og kraftig vind til at uvanlig mange trær veltet på rot tidligere i vinter. Nå ligger en rekke trær med roten i vært i området ved Dåsvatn i Evje og Hornnes kommune. Her er om lag 150 kubikkmeter tømmer skadet.

Ifølge jordbrukssjef Inge Eftevand er det flere uheldige omstendigheter som har slått til samtidig.

– Vi har hatt noen kraftige vindkast i området. I tillegg ble det hugd en del skog i dette området i fjor, da endres stabiliteten og man får plutselig inn vind fra en annen kant, sier Eftevand.

Kan ramme skogeiere

Inge Eftevand

Inge Eftevand, jordbrukssjef i Evje og Hornnes og Iveland kommuner.

Foto: Privat

Han sier man må regne med at slike skogskader iblant oppstår.

– Slik skjer fra tid til annen. Det var nok en verre bøyg vi hadde før jul, da vi hadde mye rotvelt oppover i Setesdalen, sier Eftevand.

Slik rotvelt kan gå hardt utover enkelte skogeiere.

– Når det først løsner kan det være store sammenhengende områder som blåser ned. Det kan gå hardt ut over dem som blir rammet. Ellers er det mye enkelttrær innimellom, som ikke betyr så mye, sier Eftevand.

Ekstraarbeid

Skogeier Veronica Bjørndal sier rotvelten ved Dåsvatn for dem først og fremst betyr mye ekstraarbeid.

– Det blir veldig mye ekstraarbeid. Vi er så heldige å ha forsikring mot storm og hadde takstmann her i helga, men det må ryddes opp. Vi må også ta en del mer enn det som har veltet, for å lage en ny kantsone og unngå at det skjer igjen, sier Bjørndal.

Tung snø

Andre steder har våt og tung snø gjort at mange trær har brukket.

I helgen fortalte grunneier og løypekjører, Gunnar Hillestad i Åmli at i dette området er det store skader på skogen i fjellet. Han anslår at når man kommer opp i 700 meters høye er om lag 70 prosent av skogen skadet.

– Med snømengde på over 2,5 meter og temperatursvingninger rundt nullpunktet, har vekta blitt enorm, forteller han.

Ødelagt skog i høyfjellet

Store snømengde og mye våt snø på nyåret, har ført til enorme skader på trærne i fjellet på Sørlandet i vinter. Enkelte steder er nærmere sytti prosent av trærne brukket som følge av de spesielle forholdene.

Foto: Erik Wiig Andersen