Utvist forsker kan komme til Norge igjen

Justisdepartementet har nå opphevet utvisningsvedtaket for en tidligere kinesisk forsker ved Universitetet i Agder.

Universitetet i Agder

Justisdepartementet har nå formelt opphevet utvisningsvedtaket til en tidligere kinesisk forsker ved Universitetet i Agder.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

I desember omgjorde Justisminister Anders Anundsen utvisningsvedtaket for en tidligere kinesisk forsker ved Universitetet i Agder.

– I brevet går det fram at departementet har omgjort vedtaket. Det betyr konkret at min klient ikke lenger er utvist fra Norge, sier advokat Nils Anders Grønås til NRK.

Nils Grønås

Advokat Nils Anders Grønås under rettssaken i Oslo tingrett tidligere i år.

Foto: Lars Eie

Masseødleggelsesvåpen

I januar i år fikk kineseren som da var stipendiaten og en professor med tysk statsborgerskap beskjed om å reise ut av landet innen 24. januar. Det var regjeringa som sto bak utvisningsvedtak til de to.

Politiets sikkerhetstjeneste mener de to utgjorde en trussel fordi de forsket på styringssystemer til langdistanseraketter, noe som kunne ha betydd at disse rakettene kunne ha blitt styrt og dermed vanskelige å forsvare seg mot.

Men de to forskerne, samt Universitetet i Agder, nektet for at slik forskning hadde skjedd.

De to ble også anklaget for å ha utvekslet informasjon om denne forskningen til et anerkjent teknologisk universitet i Kina hvor kinesiske militære myndigheter har et utstrakt samarbeid med.

Staten tapte

Forskerne tok saken til Oslo tingrett som mener at utvisningsvedtakene er ugyldige. Men regjeringsadvokaten anket saken mot professoren, mens dommen mot kineseren er rettskraftig.

– Saken mot professoren er ennå ikke berammet i lagmannsretten, sier advokat Arild Humlen til NRK.

Arild Humlen

Advokat for professoren, Arild Humlen, sier at ankesaken ikke er berammet ennå.

Foto: Lars Eie

NRK har spurt Justisdepartementet om det nå vurderer den kinesiske forskeren annerledes i forhold til nasjonens sikkerhet.

Departementet ønsker ikke å kommentere saken utover at det har anket professorens avgjørelse.

– Den kinesiske forskeren kan nå reise til Schengen-landene, noe som var viktig for ham om han ville dra på kongresser, sier Grønås.

Grønås forteller at det var viktig for hans klient å kunne reise i Schengen og at det var motivet for søksmålet mot staten.

– Vil din klient komme tilbake til Norge?

– Han har ingen umiddelbare planer om det. Nå har han mulighetene, så en kan ikke utelukke at han kan komme tilbake, sier Grønås.

Kristiansandsadvokaten sier de har vurdert erstatningssøksmål ettersom utvisningsvedtaket er omgjort.

– Vi avventer og ser, men foreløpig er det ikke aktuelt, mener Grønås.