Hopp til innhold

Utvist forsker er gjesteforeleser i Italia

Professoren som er utvist fra Norge har blitt gjesteforeleser i Italia. PST mener forskeren ved Universitetet i Agder er en trussel for Norge. Derfor blir det ny rettssak.

Utvist professor ved UIA

Professoren som er ansatt ved Universitetet i Agder kan fortsatt ikke komme til Norge og forske.

Foto: Arkiv/Svein Sundsdal

Professoren ved Universitet i Agder (UIA) får ikke lov til å returnere til Norge så lenge utvisningsvedtaket er gyldig.

Tidligere i år ble professoren og en kinesisk stipendiat ved universitetet utvist fra landet. Begge gikk til søksmål mot staten og vant rettssaken. Utvisningsvedtaket ble kjent ugyldig.

Tirsdag ble det klart at regjeringsadvokaten anker dommen fra Oslo tingrett bare mot professoren, som er bosatt i Tyskland.

Han hadde håpet at saken var ferdig og at han kunne ha reist til Norge og forsket ved Universitetet i Agder nå, sier hans advokat Arild Humlen til NRK.

Advokaten var ikke kjent med at saken var anket.

Gjesteforeleser i Italia

Det var Justisdepartementet som signerte utvisningsvedtaket og sakene ble behandlet av Kongen i statsråd. Begrunnelsen for utvisningen var av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser. Men nå kan han jobbe for universitetet i andre land.

– Han reiser og er gjesteforeleser i Italia nå for Universitetet i Agder, sier Humlen.

Professoren er veileder for flere studenter i Italia, men han kan ikke jobbe i Norge så lenge utvisningsvedtaket er gyldig.

Den kinesiske stipendiaten kan reise til Norge fordi utvisningsvedtaket ble kjent ugyldig.

Begge forskerne ble anklaget for å ha forsket på styringssystemer som kan brukes på langdistanseraketter. I tillegg har de hatt kontakt med Harbin institute of Technology i Kina.

– Neppe noe å tilføre våpenprogrammet

Stipendiaten studerte ved instituttet i Kina og hadde en veileder som regnes som en stor kapasitet innen forskning. Og professoren ved UIA var den kinesiske stipendiatens veileder i Norge. Dermed antyder myndigheter at de to ved Universitetet har overført forskningskunnskap til kineserne.

I retten kom det fram at den kinesiske veilederen hadde så stor kapasitet at norske forskere ved UIA neppe hadde noe å tilføre noe våpenprogram.

– De drev med grunnforskning og det var dommen i Oslo tingrett også helt klar på, forteller advokaten.

Humlen forteller også at den kinesiske veilederen har vært flere ganger som gjesteforeleser i USA, som har strenger regler på visum. Humlen kan derfor ikke forstå hvem som er ute etter hans klient.

Ikke innsyn

Deler av rettssaken i Oslo tingrett var hemmelig og dermed fikk ikke Humlen innsyn. Men han tror ikke det er professorens forbindelser med kinesiske veileder som er problemet.

– De har gransket hans reiser og datatrafikken. Min klient har ingen hemmelige forbindelser, sier Humlen som nå er spent på en ankesak.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %