NRK Meny
Normal

Utvikler radio til militær og politi

Axnes Aviation i Grimstad bygger radioer som kan bety liv eller død i norske redningsaksjoner. Nå utvikler de en ny radio og vil doble omsetningen.

Axnes Aviation i Grimstad i bygger radioer som kan bety liv eller død i norske redningsaksjoner. Nå utvikler de en ny radio og vil doble omsetningen.

Trygve Sten Gustavsen, administrerende direktør i Axnes Aviation.

Firmaet startet i det små, for 17 år siden. Formålet var å forbedre sambandsutstyret mellom pilot og redningsmann på helikoptre. Nå er Axnes Aviation blitt verdens ledende produsent av kommunikasjonsutstyr for helikoptre.

De utviklet et system, som gjorde at både pilot og redningspersonell kunne snakke sammen, og lytte på hverandres samtaler under redningsaksjoner, uten aktivt å måtte trykke på knapper.

– Om partene ikke kan høre hverandres samtaler, kan farlige situasjoner oppstå. Det risikerer man ikke med vår radio, sier Trygve Sten Gustavsen, administrerende direktør i Axnes Aviation.

Kryptering

Selskapet er det første i Norge, som er godkjent for å produsere elektronikk-komponenter til sivil luftfart. Nå vil de levere utstyr til militæret og andre offentlige

Redningsoppdrag

Under redningsoppdrag langs norskekysten er Axnes Aviations radio i bruk.

Foto: NRK

nødetater med en nyutviklet radio.

– Vi utvikler nå en radio som er digital og som kan krypteres, sier Gustavsen.

Dette betyr at man kan kommunisere over radioen uten at noen andre kan høre på.

Ifølge Axnes er dette noe markedet etterspør og spesielt militæret og offentlige nødetater er store kunder.

Omsetning

Selskapet omsetter i dag for 20 millioner kroner, men regner med en omsetningsøkning på mellom 50 og 100 prosent hvert år fremover.

Cecilie Dybo

Cecilie Dybo i Axnes Aviation har stor tro på at den nye radioen vil fylle opp ordrebøkene i mange år fremover.

Foto: Geir Egeland/NRK

– Det er ikke vanskelig å drive med salg av et slikt produkt, når markedet har etterspurt radioen i lang tid, sier forretningsutvikler Cecilie Dybo i Axnes Aviation.

Hun kaller det ikke engang salg.

– Dette er å predikere det gode budskap til kundene våre, smiler Dybo.