Utløste terroralarm

48-åring fra Lillesand ringte inn bombetrussel mot SAS-Braathens fly.

SAS-piloter kan sette seg i cockpit med 0,2 i promille.
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Det ble slått full terroralarm da den 48 år gamle mannen ringte Dagbladets nyhetsredaksjon og fortalte at det var plassert en bombe på SAS-flyet SK 463 fra Gardermoen til København.

Flyet med 96 passasjerer om bord skulle ta av en halvtime senere. Men, ble stående på bakken i fem timer 20. september i fjor, før terroralarmen kunne avblåses, skriver Agderposten.

"Trusselen fikk alvorlige følger for alle passasjerene, som ikke kunne fly den dagen, og for flyselskapet SAS, som hadde store utgifter ved gjennomsøk av fly og bagasje og ved at trafikken ikke kunne avvikles som forutsatt", skriver dommeren, sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy.

Hørte stemmer

 I Aust-Agder tingrett skyldte 48-åringen på stemmer i hodet. Siden våren 2005 skal  han ha hørt to stemmer i hodet sitt. Den ene stemmen skal ifølge mannen gi ham befalinger.

Ifølge Agderposten har mannen vært innlagt  til behandling på psykiatriske institusjoner flere ganger .

Betinget straff

De tre dommerne i tingretten  la vekt på mannens psykiske tilstand ,og gjorde fengselstraffen på seks måneder betinget.

"Tilstanden hans er varig og uten utsikter til bedring i særlig grad", skriver sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy i dommen.

Bombetrusselen ble kostbar for SAS Braathens.

-Det mest alvorlige er likevel den angsten en slik bombetrussel skaper hos passasjerene, sier informasjonsdirektør Simen Revold til avisen.