NRK Meny
Normal

Utfordrer kommunen til å velge tog framfor fly

Miljøpartiet De Grønne vil at Kristiansand kommune skal droppe flyreiser og heller satse på tog og videokonferanser.

Marte Ulltveit-Moe

Miljøpartiet De Grønnes gruppeleder i Kristiansand bystyre, Marte Ulltveit-Moe, vil at kommunen skal kutte antall flyreiser.

Foto: Svein Johnsen / NRK

– Tog er mest miljøvennlig når man skal reise langt, sier Miljøpartiet De Grønnes gruppeleder i Kristiansand bystyre, Marte Ulltveit-Moe.

Med det slår Miljøpartiet De Grønne (MDG) et slag for toget. Målet er at Kristiansand kommune i framtiden skal velge tog framfor mer forurensende flyreiser.

Kjevik flyplass

Kristiansand kommune kjøpte 4500 flyreiser i 2014. Det blir 45 flyreiser tur-retur hver uke.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

4500 flyreiser i 2014

Tall som partiet har fått, viser at kommunen i 2014 foretok 4500 reiser med fly. Det blir 45 flyreiser tur-retur hver uke.

Ulltveit-Moe mener at det er flere fordeler med å ta tog, og at det ikke nødvendigvis tar mer tid og dermed blir en dyrere løsning.

– Man kan jobbe mens man sitter på toget. Man kan forberede seg og ha formøter. Hvis man tar det med i betraktningen, sparer man egentlig ikke så mye tid på å ta fly til Stavanger for eksempel. Man bidrar bare til mer klimautslipp, sier hun.

Tror reiser kan kuttes

Nå tar Miljøpartiet De Grønne saken opp som et spørsmål til ordføreren i Kristiansand.

– Tror du at du får med deg bystyret på dette?

– Jeg er veldig spent på hva ordfører Harald Furre sier til dette. Jeg vet at han er opptatt av klima og håper han ser at det er lurt av kommunen å gå foran med et godt eksempel, sier Ulltveit-Moe.

Gruppelederen for Miljøpartiet De Grønne tror også det er mulig å kutte ned på alle typer reiser som blir gjort i kommunens regi.

I den forbindelse tror hun at kommunen har noe å lære av Universitetet i Agder, som ifølge henne er veldig flinke til å benytter seg av videokonferanser.

Renate Hægeland

Høyres gruppeleder i Kristiansand bystyre, Renate Hægeland.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ikke avvisende til forslaget

Høyres gruppeleder i bystyret, Renate Hægeland, er ikke avvisende til utspillet fra Miljøpartiet De Grønne.

– Jeg synes enhver organisasjon med jevne mellomrom bør tar en gjennomgang av sine reisevaner for å se om de hensiktsmessige. Samtidig så synes jeg at vi ikke bare kan vurdere reiser ut fra miljøkriterier, sier hun.