Kari Skår Dahl fra Kristiansand er overstyrmann i Redningsselskapet i Bergen. Nå kan hun bli første kvinnelige skipper som når Påskeøya på en balsaflåte.
Foto: www.kontiki2.comDe har vært på havet i to uker, mannskapet på Kon-Tiki-flåten, som nå er på vei fra Peru til Påskeøya og tilbake.
Turen skal ta 45 dager fordelt på 2 000 nautiske mil på ni tømmerstokker knyttet sammen med tau.
- Les også:
- Les også:
Kaptein Skår Dahl fra Kristiansand rapporterer om god stemning om bord, til tross for mange utfordringer, inkludert sjøsyke.
– De første døgnene kjente de fleste litt på de uvante bevegelsene. For min egen del gikk det uventet bra. Men jeg var veldig opptatt av oppgave mine: passe på at slepet til havs gikk trygt og greit for seg.
Et av besetningsmedlemmene var intenst plaget med sjøsyke den første uken, og måtte ha legehjelp.
Store naturopplevelser
De lever ekstremt nær naturen:
– Jeg sover på en trekasse, og vannet fosser forbi under hodet mitt, under en halv meter unna, forteller Skår Dahl.
– Vi ser hvordan det grønne skjegget og anemonene gror på flåten. Vi får flygefisk om bord på natten, og noen blekkspruter er også nysgjerrige nattegjester. Plutselig hopper en dorado eller blåser en hval. Det er virkelig store opplevelser.
Rykter om et høytrykk
Turen har så langt vært kald. Det er El Nino-år, og derfor er alt litt annerledes enn vanlig, ifølge Skår Dahl. Det er mindre vind og varmere hav enn normalt.
– Strømmen trekker oss ikke lengre nordover, og vi må jobbe hardt både dag og natt for å styre mot Påskeøya. Vi trenger virkelig et værskifte med østlige, og aller helst nordlige vinder, sier Skår Dahl.
Hun krysser fingrene for at et varslet høytrykk mellom Chile og Påskeøya skal slå til.
Se video fra Stillehavet
Enorme krefter
Ekspedisjonen består av to balsaflåter som skal konkurrere om å komme først fram.
– Da vi kom utenfor Isla San Lorenzo fikk vi store dønninger imot. Vi måtte redusere fra 3 til 2 knop, men likevel knirket det fælt i tauverk og treverk.
– Den natta sov jeg ikke. Vi måtte forsterke balsastokken som den andre flåten hang i med jernspett og jekkestropper. Kreftene var enorme. Flåtene veier 30 tonn, sier Skår Dahl.
Spennende forskning
Ekspedisjonen skal også forske på hvordan miljøet endrer seg i havet og hvor mye plasten i havet påvirker Stillehavet.
Store deler av mannskapet er kvinner, og forskningslederen er en kvinne fra Lillesand, nemlig Cecilie Mauritzen.
- Les også:
- Les også:
– Cecilie er svært grundig. Hun bruker oss i mannskapet som forskningsassistenter. Jeg har tatt klorofyllprøver av havet i dag og har filtrert vann i et filter hvor forskere i Norge skal finne DNAet til plankton, sier kaptein Kari Skår Dahl.
Slik er turen planlagt.