NRK Meny
Normal

Må bruke utenlandske telereparatører for å rette alle uværsskader

Uværet skaper store problemer for Telenor. Basestasjoner over hele landet er slått ut av stormene.

Tre reiv ned straum- og telefonleidning

Et stor tre veltet i Risør og tok med seg både strøm- og telefonledninger på mandag.

Foto: Simen Rosland

Problemene er så store at Telenor nå har kalt inn mannskaper fra selskapets utenlandske nettverk av entreprenører for å rette skadene.

– Uværet har skapt svært store problemer for både oss og våre kunder som har mistet både mobildekning og bredbåndsforbindelse. Vi har hatt flere kompliserte telefeil, fiberbrudd og også brudd på undersjøiske fiberkabler. Det tar lang tid å rette, sier informasjonssjef i Telenor, Kristine Meek til NRK.no.

Prioriterer sikkerhet

Informasjonssjefen sier også at selskapet har hatt store utfordringer med trær som har falt over både telelinjer og strømførende linjer.

For Telenor har lynnedslag vært et ekstraordinært problem i det siste.

Kristine Meek, informasjonssjef i Telenor

– I slike situasjoner må vi først og fremst tenke på helsa til våre medarbeidere. Været må være såpass bra at det er mulig å rette feilen samtidig som man ivaretar sikkerheten, sier Meek.

Uvanlig mange lynnedslag har også ført til retteproblemer. Senest på tirsdag var det hele 2400 lynnedslag i landet.

– For Telenor har lynnedslag vært et ekstraordinært problem i det siste. Tidligere var torden og lynnedslag i første omgang et sommerproblem, nå har vi også en rekke dager med lyn på vinteren.

Ny storm på gang

Bare i Aust- og Vest-Agder er omkring 30 av Telenors basestasjoner ute av drift på grunn av uværet. Dette berører mobiltelefonkunder i svært mange kommuner i landsdelen. 29 basestasjoner for mobiltelefon er fortsatt ute av drift i Hordaland. 900 kunder har ikke internett, og 350 har ikke telefon i fylket.

Og samtidig som Telenor ikke har fått reparert alle skadene etter forrige storm, bygges en ny opp på Vestlandet og i Agder.

Ekstremværet «Nina» rammet Vestlandet hardest, men også Rogaland og Agder ble hardt rammet. Fortsatt er mange husstander uten telefon og internett.

Meek sier det vil ta tid før alle basestasjonene i landsdelen er i normal drift.