Mangler branntilsyn ett år etter dødsbrann

Ett år etter hyttebrannen på Hovden som krevde tre liv, er det fremdeles ikke pålagt branntilsyn med hyttene.

Tre skolejenter omkom i hyttebrann 31. januar 2006 (arkivfoto)
Foto: NRK

Brannvesenet i Setesdal ber flere kommuner innføre branntilsyn med hytter. Bare to hyttekommuner i dalen har innført pålegg om branntilsyn.

På Hovden i Bykle kommune omkom tre danske skoleelever i en brann i ei utleiehytte for snart ett år siden. Og en kontroll i fjor avslørte at 25 prosent av hyttene manglet røykvarslere og brannslokkingsutstyr.

Likevel er det ennå ikke innført branntilsyn med hyttene på Hovden. - Det bekymrer oss, sier Egil Kvitne i brannvesenet i Setesdal.

Flere hytter - større risiko

Selv om det snart er ett år etter siden brannen på Hovden som krevde tre liv, har bare to hyttekommuner i Setesdal innført branntilsyn med hytter. Evje og Hornnes og Bygland kommune har pålegg om branntilsyn, men ikke Bykle, som er den største hyttekommunen.

 Mangelen på brannkontroller bekymrer brannvesenet. Spesielt bekymret er de over utviklingen på Hovden i Bykle og Brokke i Valle kommune, hvor det bygges stadig flere hytter. 

- Med den økende mengden av fritidsboliger og folk, så ser vi at risikoen for at noe skal skje blir stadig større, sier avdelingsleder Egil Kvitne i Setesdal brannvesen.

Tre skolejenter omkom

31. januar i fjor omkom tre danske skolejenter i en hyttebrann på Hovden. Sammen med et par hundre andre elever var de på skiskole. Men i en av hyttene virket ikke brannvarsleren. Det fikk fatale følger.

I dag er det ikke krav til branntilsyn og feing i fritidsboliger og hytter. Det må det kommunale retningslinjer til. Og til tross for at det har gått ett år siden den tragiske dødsbrannen, har ikke Bykle kommune gitt pålegg om branntilsyn.

Mangler ved mange hytter 

Det er omlag 6000 hytter i Setesdal. En undersøkelse i fjor vinter viste at 25 prosent av hyttene som ble undersøkt, manglet røykvarslere eller slokningsapparater. Eller det var feil med ilstedene. Og så sent som i sommer gjennomførte brannvesenet tilsyn med flere hytter, og flere feil og mangler ble avdekket.

Brannvesenet har fokus på utleiehytter, sier Egil Kvitne. Han mener det er stort behov for at brannvesenet nå får hjemmel til å gjennomføre kontroller av hyttene. - Og Bykle står først på lista.

Tar saken opp

Også hytteeiere i Bykle kan komme til å bli kontrollert av brannvesenet. Det sier ordfører i Bykle, Kay Jeiskelid,  til NRK i ettermiddag. Jeiskelid sier byklepolitikerne skal ta opp saken på nytt.