USAs ambassadør i Norge: – Jeg elsker livet på sjøen

Den nye ambassadøren for USA i Norge tok turen til Risør til trebåtfestivalen. – Jeg har vokst opp med slike båter, sier ambassadør Kenneth Braithwaite.

Kenneth Braithwaite

Den nye ambassadøren til USA i Norge har en spesiell kjærlighet for trebåter.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

– Pappa var over gjennomsnittet interessert i båt, og vi eide både speedbåter og cabincruisere. Jeg liker alt som flyter på havet, sier Kenneth J. Braithwaite med et smil om munnen.

Gjennom å ha vokst opp like ved havet og seilt mange båter, samt å ha vært en gammel admiral fra US Navy har Braithwaite, som er USAs nye ambassadør i Norge, en spesiell kjærlighet og interesse for trebåter.

Ønsket å besøke festivalen

– Jeg har vokst opp i Michigan, og der fikk jeg ofte kjøre sammen med faren min, forteller Braithwaite.

Han hadde hørt om festivalen lenge før han kom til Norge i februar, og allerede tidlig i sin gjerning som ambassadør ba han folkene sine om å sette av tid til å besøke Risør og trebåtfestivalen.

Braithwaite skryter også av den norske båtkulturen og måten nordmenn tar vare på tradisjonene sine.

– Båtene her er restaurert på en veldig fin måte. Jeg har reist verden rundt, og har aldri sett en slik samling av klassiske båter som her i Norge, skryter ambassadøren.

Kenneth Braithwaite

Ambassadøren nyter livet på sjøen. På trebåtfestivalen fikk han seile med båten "Betty Ann" fredag ettermiddag.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

Deler interessen for båter

– Jeg liker historie veldig godt, og selv om jeg har en fin båt hjemme, så er den ikke like fin som trebåter. Håndverket, måten de har laget dem på og dette er en tapt kunst, forteller han.

Braithwaite kan fortelle at enkelte andre i familien har den samme interessen for båter som han.

– Jeg er blitt velsignet med en 11 år gammel sønn som er like interessert som meg i båter. Så da jeg fortalte han at jeg skulle hit på festivalen ble han litt sjalu, ler Braithwaite.

Ambassadør vinker

Ambassadør Kenneth Braithwaite hilser på forbipasserende båter. Her sammen med kaptein Torbjørn Lensebakken på båten "Betty Ann".

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

Les mer: Den amerikanske ambassadøren skylder 14 pizzaer etter norsk rekord-OL

Les mer: USAs nye ambassadør: –Trump er mye smartere enn det verden tror

Fikk seile i båt

Gjennom deres felles interesse for trebåter ble også ambassadøren tidligere i år kjent med en annen deltager i årets trebåtfestival.

– Jeg og sønnen min så på en gammel båt sammen, og etter hvert kom vi i kontakt med eieren av båten som siden fortalte at han skulle på trebåtfestivalen, og nå er jeg her sammen med han, smiler ambassadøren.

På dagens besøk av trebåtfestivalen fikk ambassadøren også være med på en seiltur med en båt, som han selv liker veldig godt.

– Dette er en ChrisChrafter, som er en av mine absolutte favoritter, sier en entusiastisk Braithwaite.

Felles interesse for båter

Gjennom deres felles interesse for trebåter ble også ambassadøren tidligere i år kjent med Clas Kjølleberg.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK