Urmakerkjede lei av ransbølge

Ran av klokkebutikker i Arendal og Kristiansand blir omtalt i en stor annonsekampanje fra urmakerkjeden Protid som etterlyser tiltak mot alle urmaker-ranene her i landet.

Annonse i VG

Annonsen fra urmakerkjeden Protid omtaler ran av to klokkebutikker på Sørlandet og en rekke andre ran av urmakerforretninger her i landet. Urmakerkjeden krever handling fra politi og myndigheter for å hindre slike ran.

Foto: NRK

Ranere Askeland Ur & Smykker

Overvåkningskameraet tar bilder av ranerne rett før de stormer inn i butikken midt i Kristiansand sentrum.

Foto: Overvåkningskamera
Ran Askeland Ur & Smykker

Politiet kommer for å sikre spor etter ranet som skjedde midt på lyse dagen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK
Ran i Markens gate

Politiet avhører de ansatte i urmakeren i Kristiansand rett etter ranet.

Foto: Odd Rømteland / NRK
Ran Markens gate

Ranet skjedde midt på dagen i Kristiansands travleste handlegate, Markens gate.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Ran av klokkebutikker i Arendal og Kristiansand i mars, samt en rekke andre ran av urmakere her i landet omtales i annonsen med overskriften "Etterlyst".

Urmakerkjeden Protid bruker ranene som eksempler på hvor ille det er blitt og krever tiltak og handling i forhold til å bekjempe problemet og hindre slike ran.

Mer politi i gatene og strengere straffer må til for å stanse bølgen av ran og tyverier hos urmakere og gullsmedforretninger, mener urmakerkjeden.

To menn fra Østlandet er pågrepet og står tiltalt for ranet av Askeland Ur i Kristiansand.

De to er tiltalt for å ha stjålet klokker til en verdi av over 1,3 millioner kroner.

Ranet av urmarkerforretningen ble gjennomført midt på lyse dagen i Kristiansands travleste handlegate.

Helsides annonse

Og i dag, lørdag, samme dag som en gullsmedforretning ble utsatt for et frekt tyveri på Stord, og litt over en uke etter et urmaker-ran på Karl Johans gate i Oslo, tok urmakerkjeden Protid i bruk helsidesannonser i VG, Finansavisen og en rekke lokalaviser for å gjøre folk oppmerksom på situasjonen hos landets urmakere og gullsmedforretninger.

– Situasjonen er uholdbar, mener direktør Finn Annmark i Protid AS, som eier urmakerkjeden Protid Urmakerne.

Bare Protid har hatt 26 innbrudd og tre ran på under ett år.

– Nå er det nødvendig å sette seg ned og se på hvilke handlinger som må iverksettes for at Ola Nordmann og vi som driver handel skal føle oss trygge, sier Annmark til NTB.

Ber om møte

Annmark vil ikke kritisere politiet, men håper å få til et møte med både politidirektør Ingelin Killengreen og justisminister Knut Storberget (Ap) i løpet av kort tid.

– I dag er det alt for lukrativt å gjennomføre både innbrudd og ran. Vi vil at norske myndigheter skal se på hvilke tiltak som virker mot spesielt ran. Strengere straffer er ett av tiltakene som må vurderes. Politiets synlighet og tilstedeværelse er også helt vesentlig, sier Finn Annmark.

Han mener det ikke er nok å sette inn ressurser på å få pågrepet ranerne. Da har skaden allerede skjedd.

– De ansatte er blitt utsatt for en voldsom påkjenning, ofte også vold. Nye tiltak må virke avskrekkende, mener Annmark.

Justisminister Knut Storberget hadde ikke mulighet til å kommentere saken i helgen.

– Men det er bare for dem å be om et møte, så tar vi stilling til det, sier Gunnar A. Johansen, kommunikasjonssjef i Justisdepartementet til NTB.

På rekke og rad

Det foreløpig siste i en tilsynelatende endeløs rekke av ran og tyverier mot gullsmeder og urmakere landet rundt, skjedde på Stord natt til lørdag. Verdier for flere hundre tusen kroner ble stjålet under et innbrudd i Heiane Storsenter.

Tyvene tok seg inn i senteret via taket og slo seg gjennom en vegg for å komme seg inn i gullsmedforretningen.

Fredag ettermiddag for en drøy uke siden slo fire maskerte og væpnede ranere til mot Protids urmaker Per H. Christensens lokaler nederst i paradegata Karl Johan i Oslo sentrum.

Ranerne truet de ansatte med våpen, knuste monterne og tømte dem for verdifulle klokker.

Tirsdag denne uka skjedde et nærmest identisk ran av Oslo Diamantsenter et steinkast unna.

Dagen etter ble åtte chilenske statsborgere i 20-årene pågrepet i Stockholm for det siste ranet.

– Det ble funnet store mengder tyvegods og mye tyder på at dette er de samme som utførte ranet mot Protid på Karl Johan, sier Annmark. Men uten at han tror ransbølgen dermed vil ta slutt.

Facebook

Urmakere og gullsmedforretninger har satt i verk en rekke fysiske tiltak for å forhindre ran og tyverier de siste åra. Men sperringer utenfor butikkene, kameraer, rullegitter, alarm og tåkesikringsanlegg har ikke virket avskrekkende nok.

– Hvis ranerne først vil inn så kommer de seg inn. De vil alltid klare å kjøre inn i butikkene ved å bruke en bil som rambukk. Dette er dessverre en hverdag vi må leve med. Men vi kan ikke leve med en situasjon hvor kjeltringene faktisk mener at det er lukrativt med innbrudd og ran, at gevinsten er verdt risikoen, sier Finn Annmark.

Ved siden av annonsekampanjen har urmakerkjeden også opprettet en gruppe på Facebook. Håpet er at så mange som mulig skal vise sin støtte til kampen mot tyveri- og ransbølgen, og at det i sin tur vil få fart på arbeidet med å iverksette nye og strengere tiltak.