NRK Meny
Normal

Mange tatt for promillekjøring 17. mai-helgen

– Noen har dratt 17. mai-feiringen litt vel langt, sier UP-sjef Øystein Krogstad. Han mener det i løpet av helgen var urovekkende mange som ble tatt med promille.

Øystein Krogstad i Utrykningspolitiet

Agder-politiet har registrert hele åtte tilfeller der det er mistanke om promillekjøring i løpet av 17. mai-helgen. UP-sjef i Agder og Rogaland Øystein Krogstad mener tallet er urovekkende høyt.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Øystein Krogstad

UP-sjef Øystein Krogstad er skremt over at folk setter seg rattet når de har drukket alkohol.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Fra 16. til 18. mai har Agder-politiet registrert åtte tilfeller der det er mistanke om promillekjøring.

Senest søndag kveld fikk politiet melding om vinglete kjøring ved Kvinlaug i Kvinesdal. Føreren var synlig beruset og ble tatt med for blodprøve.

– Ikke på denne måten man skal feire

UP-sjef i Agder og Rogaland Øystein Krogstad er skremt over at så mange velger å sette seg bak rattet når de har drukket. Krogstad kan ikke huske at så mange har blitt tatt i løpet av en helg før.

– Det er et urovekkende høyt tall. Det er tydeligvis noen som har dratt 17. mai-feiringen litt vel langt. Det er ikke på denne måten man skal feire nasjonaldagen på, sier UP-sjefen til NRK.

Laster Twitter-innhold

Tross det høye tallet har promille - og fartskontroller vært nedprioritert i 17. mai-helgen ettersom mye av ressursene til utrykningspolitiet har gått med til å regulere trafikken.

Flere kjørte av veien

Krogstad tror tallet hadde vært langt høyere dersom de hadde hatt flere kontroller.

– Trafikkinnsatsen har vært rettet mot avviklingen av 17. mai. Vi har derfor vært lite ute på veiene i helga. Men hadde vi stått mer langs veien er jeg redd vi hadde tatt enda flere. Her må vi nok gjøre en vri til neste år, konstaterer UP-sjefen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Både i Lillesand, Flekkefjord og Arendal var det flere mindre trafikkuhell i løpet av helgen. I alle tre tilfellene kan det tyde på at det har vært alkohol involvert, ifølge politiet.

17. mai havnet en bil i autovernet ved His i Arendal. Føreren av bilen var ifølge politiet synlig beruset og det ble tatt blodprøve. Ingen ble skadet i ulykken, men bilen fikk store materielle skader.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Øystein Krogstad

– Kjør når du er edru og ta bussen når du har drukket, er oppfordringen til UP-sjef Øystein Krogstad. Her fra en tidligere trafikkontroll.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Northugs promillekjøring ikke avskrekkende

Også på fylkesvei 420 i Lillesand kjørte en bil av veien. Politiet mistenker at føreren av bilen var beruset.

– Over halvparten av de alvorligste ulykkene skyldes promillekjøring. At så mange av tilfellene i helgen der det er snakk om kjøring i alkoholpåvirket tilstand har resultert i ulykker, understreker denne statistikken. De som drikker ender som regel i autovernet eller utfor veien, sier UP-sjefen.

Krogstad mener promillekjøringen til skistjernen Petter Northug, som fikk massiv oppmerksomhet i mediene, ikke har virket avskrekkende.

– Det skal nok mer til enn en slik hendelse. Det må en stor holdningsendring til for å få ned antallet som kjører med promille. Det tallet er altfor høyt og mørketallene er også høye.

– Det går ofte galt

Krogstad mener politiet har en jobb å gjøre med å luke ut de som ikke skulle vært på veien.

– Nå må vi gjøre endringer og konsentrere oss om å ta flere. Å kjøre med promille er veldig alvorlig. Når folk velger å kjøre med promille, skjer det ofte noe galt. Jeg håper at folk tenker seg om før de setter seg bak rattet, sier UP-sjefen som har en klar oppfordring:

– Kjør når du er edru og ta bussen når du har drukket.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold