UP hanskes oftere med tyveri og narko

Utrykningspolitiet tar stadig oftere folk for kriminalitet som ikke er direkte knyttet til brudd på vegtrafikkloven.

Bleiebanden

En bil proppfull av bleier som skulle smugles ut av landet ble i desember stoppet av politiet i en vegkontroll.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Leder for UP i Agder og Telemark, Øystein Krogstad, sier bedre utstyr og god innsats fra politiet er grunnen til at flere lovbrytere stoppes av UP.

UP-sjef Øystein Krogstad

UP-sjef Øystein Krogstad.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

– Vi har i 2014 pågrepet over 200 personer, noe som er en økning på over 40 personer i forhold til i 2013, sier Krogstad.

Nytt utstyr

Utrykningspolitiets kontroller i 2014 førte til beslag av stjålne biler, og folk ble avslørt med tjuvgods og narkotika i bilene. Godt politiarbeid, men også nytt utstyr, er grunnen, ifølge UP-sjefen.

– Vi har fått utstyr som leser kjennemerker, slik at vi kan se om de har vært innblandet i straffbare forhold tidligere. I tillegg er mannskapene mer fokusert på dette, noe som gjør at vi tar flere, sier Krogstad.

Tar ruskjørere

Avsløringene skjer som oftest når bilførere vinkes inn for ruskontroll. Politiet blir stadig flinkere til å oppdage sjåfører som ruser seg på annet enn alkohol.

– Det er en til dels vanskelig øvelse å avdekke ruskjørere. Man må se etter tegn og symptomer mens man sjekker personen fysisk gjennom noen øvelser. Vi er blitt veldig gode på dette. Nesten alle vi tar inn til blodprøvetaking har rusmidler i blodet.

– I 2015 skal i bli enda flinkere til å ta ruskjørere, for vi tåler flere bom, sier Krogstad.