NRK Meny
Normal

UP fortviler over gjengangere

Utrykningspolitiet fortviler over at de ikke klarer å stanse en del gjengangere når det gjelder å kjøre uten førerkort og i rus.

UP-sjef for Rogaland og Agder, Øystein Krogstad

UP-betjent Øystein Krogstad synes det er skremmende at flere ikke bryr seg, og kjører bil både uten lappen og i fylla.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

En 29 år gammel mann fra Kristiansand nektet natt til tirsdag å stoppe i en politikontroll i Tvedestrand. Mannen ble senere pågrepet, ruset i en stjålet bil.

Dette var 22. gang mannen ble tatt uten førerkort og sjette gang han ble tatt for ruskjøring. Han er også tatt 14 ganger tidligere for biltyveri.

Dessverre er ikke dette tilfellet enestående, ifølge politibetjent Øystein Krogstad. Han var tidligere leder for UP Agder og Rogaland, som nå er omorganisert.

– Vi har dessverre noen slike gjengangere. Det skremmer meg, for det viser at de ikke har noen respekt for å kjøre bil i edru tilstand og for å ha førerkort, sier Krogstad.

Han minner om at disse sjåførene ofte utgjør en reell fare for andre trafikanter, og at de er høyt representert på statistikken over alvorlige ulykker og dødsulykker.

– Bryr seg ikke

Det finnes ifølge Politidirektoratet ingen oversikt over hvor mange som årlig tas gjentatte ganger for ruskjøring eller kjøring uten førerkort.

UP-Krogstad mener det ikke er lett å luke bort disse gjengangerne. De kan miste førerkortet, få bilen beslaglagt og dømmes til å delta på programmer mot ruskjøring, men for at de skal fengsles må det ofte svært mye til.

– At de blir tatt igjen og igjen uten førerkort og i ruset tilstand viser vel at de rett og slett ikke bryr seg. Noen mener til og med at de kjører bedre i rus, noe de selvfølgelig ikke gjør. Det er en skremmende tendens at folk har så liten respekt for å kjøre bil, sier han.

Agder nær verst i landet

UP i Agder tok i fjor langt over dobbelt så mange for ruskjøring som året før. I 2014 ble 90 personer tatt for kjøring i rus, mens det i fjor ble tatt 222 personer.

– En bil på veien som ikke føres skikkelig er et mordvåpen, sier Krogstad.

Krogstad sier de har vært klar over at mørketallene har vært store og at de derfor var ekstra bevisste på ruskjøring i fjor.

– Dette fokuset har vi hatt i hele landet, men her på Agder har vi vært nesten verst i landet og det liker vi dårlig. Det skyldes nok både at vi har mye rus her og at vi har vært flinke i UP, sier Krogstad.

Av de 90 som ble tatt for ruskjøring i 2014 var det 20 som hadde førerkort. Av de 222 som ble tatt for ruskjøring i 2015 var det 134 som hadde førerkort.