NRK Meny
Normal

Uønsket på polet

Vinmonopolet svikter små produsenter, mener næringssjefen i Grimstad.

Norsk calvadosbrennevin
Foto: Halvard Iversen / NRK

Næringssjef, Arvid Johannessen i Grimstad, mener det er oppsiktsvekkende at landets eneste norsk-produserte eplebrennevin ikke er representert i Vinmonopolets faste utvalg.

- Dette liker jeg veldig dårlig, sier næringssjefen.

Det er bedriften K.G Puntervold i Grimstad som nå produserer eple-spriten, og Johannessen mener polet svikter mangfoldet.

- Må ta hensyn til lokale produkter

 

Korker flasker
Foto: Halvard Iversen / NRK

Ole Puntervold i Grimstad hadde eksperimentert lenge før han i fjor lanserte Norges eneste calvados, basert på epler fra Sørlandet og Telemark. Eplebrennevinet selges kun i polutsalgene på Sørlandet, fordi den ikke har kommet gjennom nåløyet til polets hovedsortement.

Det finnes en rekke calvados-produkter fra Frankrike og Spania på alle landets vinmonopol, men den eneste norsk-produserte, er altså utelatt i de aller fleste polutsalgene.

- Norge har en tradisjon på å produsere lokale produkter, og en monopolvirksomhet som Vinmonopolet må ta hensyn til det, sier Johannessen.

 

Tilbakeviser kritikken

Fungerende informasjonssjef i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, tilbakeviser kritikken og sier de kun vektlegger kvalitet, og at alle produktene er blindtestet.

- I denne konkurransen nådde dessverre ikke Puntervolds produkt opp, sier Lorentzen.

Han innrømmer imidlertid at de kan ta andre hensyn, slik de for eksempel gjør med norsk øl. Dette skjer hvis det er spesielle trender i tida de må fange opp, sier Lorentzen til NRK.