– Mange har blitt skikkelig dårlige av vepsestikkene

Legevaktene i de to største sørlandsbyene har hatt voldsom pågang av personer som er stukket av veps i sommer. Også på Østlandet meldes det om uvanlig store mengder av den flygende kjøtteteren.

Sørlandet sykehus Kristiansand

Legevakten ved sykehuset i Kristiansand er en av legevaktene i landet som har merket stor pågang etter mange vepsestikk i sommer.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

Vepsestikk

Vepsestikk er smertefullt, og kan være farlig om man er allergisk mot et eller flere av stoffene som inngår i giften man får i seg.

Foto: gultan / Colourbox.com

Sykepleier Hilde Hansen ved legevakta i Arendal sier at denne sommeren har vært utenom det vanlige.

– Det har vært en stor økning av folk som har kommet til oss med vepsestikk. Alt fra små barn til gamle mennesker har kommet inn på legevakta med kraftige reaksjoner. Mange har blitt skikkelig dårlig av stikkene, sier hun.

Ifølge sykepleieren har de fått inn seks til ti personer med vepsestikk hver eneste dag i sommer.

– Folk kommer inn med kraftige hevelser rundt øynene, munnen eller halsen. Enkelte har også kommet inn med pustevansker på grunn av stikk. De er som regel veldig dårlige.

– Unormalt mange med vepsestikk

Og på legevakta i Kristiansand rapporterer avdelingsleder Rolf Jarnes om det samme.

– Vepseplagene startet i juli og det ser ikke ut til å gi seg. Hver dag får vi inn folk med vepsestikk som er redde for at det er farlig. Det tar tid og krefter fra legevakta.

– Hos oss har pågang variert litt fra dag til dag, men vi har alt fra to til ti stykker om dagen. Dette er unormalt. Vi pleier å ha en til to i uka vanligvis om sommeren, sier Jarnes til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Det er ekstremt mye veps på østlandet denne sommeren, ifølge skadedyrbekjempere.

– Ekstremt mye veps

Det er ikke bare på Sørlandet vepsen har plaget folk i sommer. Også på Østlandet har mange fått kjenne vepsens vrede på kroppen.

I Vestfold fjerner skadedyrbekjempere like mange veps på én dag som de gjorde i hele fjor. Og det blir verre, tror de.

– Så langt på sommeren er jo vepsen ganske rolig. Den er opptatt av å hamstre mat og bygge kolonier. Utover sommeren blir den mer irritabel og plagsom, sier skadedyrbekjemper Kenneth Ervik.

August er vepsemåneden

Ved legevaktene i Bergen og Oslo har de så langt i sommer ikke behandlet flere personer med vepsestikk enn vanlig. Avdelingsdirektør Jon Ørstavik ved Oslo legevakt påpeker imidlertid at den verste vepsemåneden ennå ikke er over oss.

– Vi ser at det er en del stikk og vi har en og annen alvorlig allergisk reaksjon, men jeg har ikke oversikt over antall. Men det er jo i august at stikkene kommer, sier han.

Går i sykluser

– Vi tror grunnen til at det er så mye veps i år er fordi vepsebestanden går i toårs sykluser, sier biolog og skadedyrsjef i Anticimex Stein Norstein, som påpeker at det var langt mindre veps i fjor.

Han understreker at også den tidlige og meget varme sommeren i landet også er en av årsakene.

– Det som er spesielt med vepsen er at hele bolet startet med kun en dronning hver sommer. Da er fordelaktig for dronningen å ha en tidlig sommer for å kunne få et stort bol, sier Norstein.

Et kjøtthungrig rovdyr

Zoolog ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman, sier vepsen ofte er plagsom for folk, fordi den har kjøtt på menyen.

Petter Bøckman

Zoolog ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman.

Foto: Petter Sommer / NRK

– For å lage larver trenger vepsen proteiner og dersom du sitter ute og spiser biff, så kommer vepsen. De går ikke og vaser i blomster, her er det kjøtt på menyen.

– På mange måter gjør vepsen samme jobb som løvene i verden, de dreper og spiser andre dyr. Vepsens brodd er til å drepe med, og dersom den stikker deg flyr den videre og er klar til å stikke deg en gang til.

Bøckman sier man ikke trenger å være like bekymret over vepsens ve og vel som bienes. Men vepsen har sin plass i næringskjeden.

– Vi kan kvitte oss med vepsen, men da kommer det til å hope seg opp med masse andre små dyr, larver og mark, som vi heller ikke er så glade i.

– Vepsen har det litt greiere enn biene. De blir ikke stablet sammen i supertette driftskolonier og blir ikke rammet av de samme sykdommene som biene. Bier er planteetere, mens vepsene er rovdyr, så de får ikke samme type problemer.

Blir sure og vil ha sukker

Tidlig om våren er ikke vepsen så plagsom fordi det er få veps, mens kolonien vokser utover sommeren. På ettersommeren kan det bli vanvittig mye veps, og særlig i slutten av august kan vepsen bli skikkelig plagsom.

– Da er det på tampen av kolonien, og de er ferdige med å lage nye arbeiderveps. Vepsen blir også sliten og får sopp i vingemuskelen og gikt.

– De blir dårlige og det som da skjer er at de gjerne vil ha sukker. Da blir de skikkelig, skikkelig plagsomme. Så det er ikke nå de er vanskelige, bare vent, sier Bøckman.

Han innrømmer at han selv også dreper plagsomme veps, men gjør folk oppmerksomme på at man må være litt forsiktige med å slå veps vekk.

– Det kan utløse noen hormoner som gjør at andre veps merker at noe skjer og kommer for å hjelpe til.

Kan dø av vepsestikk

De som har kraftigst symptomer får behandling raskt på legevaktene.

– Har de store hevelser eller pustevansker får de hjelp. Noen har faktisk blitt sendt direkte til sykehuset, sier sykepleier Hilde Hansen ved legevakta i Arendal.

Hvert år dør folk etter å ha blitt stukket av veps i Norge. Halvparten av dem som er allergiske vet det ikke selv.

– Om man vet at man reagerer på vepsestikk må man komme seg til lege og få hjelp, sier Hansen.

Veps i glasset

Vepsen liker søte ting, og du kan fort finne en i et glass brus.

Foto: Roberts Ratuts / Colourbox.com

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Dette har du neppe hørt fra et kirketårn før