Hopp til innhold

Unni Anisdahl har Berlinmuren hjemme

Det er ikke alle forunt å ha en bit av Berlinmuren hengende i stua. 25 år etter murens fall blir Unni Anisdahl stadig minnet på den spesielle nyttårsfeiringen i 1989.

Unni Anisdahl forteller om da hun tok med seg Berlinmuren hjem

Sammen med vennegjengen hadde hun lyst på en uvanlig nyttårsfeiring. Halvannen måned etter Berlinmurens fall i 1989 bestemte de seg for en spontan nyttårsfeiring i Berlin.

Unni Anisdahl

Unni Anisdahl.

Foto: NRK Sorlandet

Tilfeldig og spontan nyttårsfeiring

– Det var helt tilfeldig at feiringen ble som den ble. En venn av meg spurte: «Hvor tror du nyttårsaften eksploderer i år?», og vi var begge enige om at det måtte bli Berlin, sier Anisdahl.

På kort tid hadde gjengen på fire fikset billetter og hotell, og lille nyttårsaften dro de avgårde med kurs for Berlin. Muren hadde falt halvannen måned tidligere, den 9. november 1989, og markerte for mange slutten på den kalde krigen . Tyskland var preget av feststemning, og forventningene til nyttårsfeiringen i Berlin var derfor store.

Anisdahl ser på nyttårsfeiringen som en av hennes mest minneverdige.

– Det var magisk, og å få oppleve dette var helt utrolig. Ja, det var en sterk opplevelse, erkjenner Anisdahl 25 år etter.

Fikk med seg Berlinmuren hjem

Sammen med tusenvis av andre sto hun på toppen av det som var igjen av rester fra Berlinmuren. Og det var i jubelrusen hun fikk røsket med seg den etter hvert så unike steinen.

– Vi ble i likhet med mange andre dradd opp på muren, og jeg la merke til en mann på østsiden som hamret løs på murveggen. Jeg spurte ham om han kunne hive opp en stein til meg, og det fikk jeg. Like etter fant jeg en stein på vestsiden også, forteller Anisdahl.

Siden har de to mursteinene hengt sammen med et bilde Anisdahl har skaffet fra Berlinmurens fall. Også i Dagbladet ble vennegjengen avbildet, og avisutklippet er i likhet med steinene godt bevart.

Den tidligere NRK-kommentatoren tenker tilbake på nyttårsfeiringen med glede og stolthet.

– Hvor mange her i Norge har steiner fra Berlinmuren? Jeg er stolt av at jeg på en nyttårsaften i det hele tatt husket på å få de med meg hjem, ler hun.

Se Unni Anisdahls private bilder fra feiringen: