Unge meninger om kommunereform

I desember blir det folkeavstemning i Lindesnes. Syttenåringene Karoline Larsen og Louise Tjøm får stemme. De er uenige om hvem kommunen burde slå seg sammen med.

ungdommer i Lindesnes

Ungdommen er engasjert i kommunesammenslåingen. Ingrid Melhus (16, f.v), Ragnhild Jåbekk (17), Marius Romedal (17), Karoline Netland Larsen (17) og Louise Tjøm (17) kan alle stemme ved folkeavstemningen.

Foto: Kristine Sterud / NRK

6. og 7. desember skal det være folkeavstemning i Lindesnes kommune i forbindelse med kommunereformen om å slå sammen kommuner.

Avstemningen er om de skal satse på et samarbeid med «Lyngdal 4», en kvartett med Hægebostad, Lyngdal og Audnedal. Eller «Nye Lindesnes», et samarbeid med Mandal og Marnardal.

16- og 17- åringer i kommunen får også stemme, og onsdag kveld var det infomøte for ungdommen på Kulturtorvet i kommunen.

Karoline Netland Larsen og Louise Tjøm

Karoline Netland Larsen og Louise Tjøm er ikke enige i hva som er det beste for Lindesnes kommune.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Syttenåringe Karoline Netland Larsen er klar på hva hun vil stemme.

– Jeg holder med Mandal og østover. Vi har flere samarbeidsavtaler der fra før av, det er jo Lindesnesregionen. Det føles mer naturlig for meg gå mot Mandal.

Viktig at ungdommen stemmer

Venninnen Louise Tjøm (17) er derimot ikke enig.

– Jeg er mest for Lyngdal. Jeg tror vi vil bli tatt bedre i mot i Lyngdal, og økonomien i Mandal er foreløpig veldig dårlig.

Begge er uansett klare på at det er viktig å bruke stemmeretten de nå har fått tildelt.

– For da kan jeg si min mening, og da får jeg gjort mitt, sier Tjøm.

Ordfører i kommunen, Janne Fardal Kristoffersen synes 16.- og 17.-åringer har klare meninger om hvor de føler tilhørighet. Derfor synes hun det er viktig at deres stemme blir hørt i prosessen om kommunesammenslåing.

Janne fardal kristoffersen

Janne Fardal Kristoffersen synes det er viktig å inkludere ungdommen i spørsmålet om kommunesammenslåing.

Foto: Kristine Sterud / NRK

– Det er jo de som er unge nå som skal bo lenge i den nye storkommunen, sier Fardal Kristoffersen.

Ordføreren og rådmannen har tidligere i høst vært på besøk på ungdomsskolene i kommunen for å engasjere ungdommen og høre deres meninger.

Første av to avstemninger

Temaet kommunesammenslåing har lenge vært på agendaen i kommunen. Både «Lyngdal 4» og i «Nye Lindesnes», ligger intensjonsavtalene klare.

– Alle i Lindesnes, både innbyggere og politikere, er veldig delt i hva de mener er det lureste, sier ordføreren.

Folkeavstemningen er rådgivende for hva politikerne skal jobbe videre med, og på nyåret vil det komme en ny avstemning der det skal stemmes om kommunen skal slås sammen med valgte forslag, eller stå alene.

Innen 30. juni neste år må et vedtak om sammenslåing være bestemt.

Onsdag 18.november og mandag 23. november vil det holdes folkemøter om folkeavstemningen. Det vil også bli sendt ut informasjonsbrev i posten til innbyggerne.

folkemøte for ungdom

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen ønsker velkommen til infomøtet for ungdom.

Foto: Kristine Sterud / NRK