Hopp til innhold

Unge dropper medisin i frykt for dopingstempel

Barn og ungdom avstår fra astmamedisinen sin for å unngå negativ oppmerksomhet, sier Astma- og allergiforbundet, som mener utviklingen er urovekkende.

Svømmer

– Foreldre er bekymret og lurer på hva de kan si til ungdommene sine for å passe på at de tar medisinen sin, sier assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet, Bo Gleditsch. Illustrasjonsbilde.

Foto: JON EEG / Scanpix

– Vi ser en økende tendens til at barn og ungdom avstår fra medisineringen sin i frykt for å bli stemplet som juksemakere. Vi trodde ikke helt på det til å begynne med, men må nå dessverre akseptere at det er et faktum.

Det sier assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet, Bo Gleditsch.

Forbundets rådgivningstjeneste mottar nå et økende antall henvendelser fra ungdom som kvier seg for å ta astmamedisin, etter årets dopingdebatter.

Gleditsch mener utviklingen er urovekkende.

– Skremmende

Bo Gleditsch

Assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet, Bo Gleditsch, sier astmamedisin er blitt en belastning og skam for mange ungdommer som driver med idrett.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Vi har begynt å få tilbakemeldinger fra foreldre og ungdom som er flaue over å ta medisinen sin, særlig i forbindelse med idrettsarrangementer. Det er skremmende hvis det begynner å bre om seg.

– De er altså redde for dopingstempel?

– Ja, det stemmer. Dessverre. Det har jo vært et enormt negativt fokus på astmamedisin og idrett, og det er ingen ungdom som vil bli beskyldt for at «eneste grunnen til at han er god i sporet, er fordi han har astma».

Kondisjonsidretter som svømming og ski særlig utsatt

Hovedtrener og sportssjef i Kristiansand Svømmeallianse, John Heddeland, sier klubben har blitt mer bevisst på problematikken, selv om den hittil ikke har vært et problem.

– Vi har fått med oss hva som har rørt seg i media, og vi har nevnt for utøverne at det til syvende og sist er dem selv som er ansvarlige for hva de får i seg.

Astmamedisin

Unge idrettsutøvere synes det er flaut å ta astmamedisin etter at det er satt søkelys på juksing med medikamenter.

Foto: Scanstock

Kan det være ubehagelig for ungdom å ta astmamedisin i lys av debatten?

– Ja, jeg ser det. Du kan sikkert bli stemplet, men noen trenger astmamedisin for å fungere normalt, og da ser jeg det som helt greit at de gjør det så lenge de ikke overskrider grensene, sier Heddeland.

Mener mediedebatten er unyansert

Astma- og allergiforbundet peker på at barn og unge får med seg mer av mediedebattene enn foreldre liker å tro.

– Jeg tror problemet er at de får med seg overskrifter og hovedpoenger, og at de ikke nødvendigvis ser nyansene. Og da er det ikke så rart at barn og unge blir bekymret. Ingen har jo lyst til å bli stemplet som en juksemaker, sier Gleditsch.

Martin Johnsrud Sundby

NEDTUR: Martin Johnsrud Sundby brøt antidopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix