NRK Meny
Normal

Ungdomsboom i arbeidsulykker

Daglig skjer det nærmere 250 arbeidsulykker i Norge, og de unge er kraftig overrepresentert i statistikken.

Tomas Mellemstrand (nærmest) Njål Espeseth Kvaale

16-åringer med hvite plasthjelmer lærer å bygge forskalinger i et 'trygt' klasserom. Ute på arbeidplassen er ulykkesrisikoen for disse unge alvorlig høy.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Alf Helgeland

Alf Helgeland krever at skoler og arbeidsgivere må ha større fokus på ulykkesrisiko.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Ifølge beregninger som Statens Arbeidsmiljøinstitutt har gjort for NRK er årlig 14.000-15.000 personer under 25 år involvert i arbeidsulykker

Risikoen for å havne i en arbeidsulykke er nesten dobbelt så stor for aldersgruppen 16 - 24 år sammenliknet med folk i 40- og 50-åra.

Arbeidstilsynet slår nå alarm.

Kan bli skadet for livet

Alf Helgeland i Arbeidstilsynet på Sørlandet ser det skje igjen - og igjen;

– Kuttskader, bruk av elektrisk sirkelsag hvor de kapper av seg fingre. Ulykker som ofte blir definert som hendig uhell, men dersom man kutter av seg en finger eller to og senene ikke vokser sammen igjen - så er dette skader som en 16 - 17-åring drar med seg resten av livet.

– Vi ser også flere alvorlige fallskader fordi de beveger seg opp i høyden uten å være tilstrekkelig sikret. Og ser vi at elektikere har vi mange støtskader, sier Helgeland.

Risikoskolering

Helgeland mener at voksne ofte ikke vet at unge mennesker ikke har de rette forutsetningene for å forstå risikoene i arbeidslivet.

– I de alvorlige ulykkene vi har vært borte i så har lærlingene fått for alt for stort ansvar i forhold til det vi vet i dag, nemlig at de ikke alltid har forutsetninger for å forstå risikobildet.

Helgeland oppfordrer skoler med yrkesfag gi elevene på yrkesfag bedre skolering i risikovurdering.

– Må bli flinkere

Frode Haga Olsen

Frode Haga Olsen tror både skolen og byggbransjen kan bli bedre.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Skolen må ta sitt ansvar - men det gjelder flere, mener Frode Haga Olsen, som er ansvarlig for bygg- og anleggs-fag ved Tangen videregående skole i Kristiansand.

Han gikk til skoleverket etter at han sjøl ramla ned fra et stillas - og mener Arbeidstilsynet har ett poeng nå det etterlyses bedre skolering.

– Noe går på opplæringen i skolen, men noe går også at folk som er oppe i årene har erfaring som gjør at de vet at de må være forsiktige. Både vi og bedriftene de unge lærlingene kommer ut til - må bli flinkere, sier Haga Olsen.

Kjenner farene

Njål Espeseth Kvaale og Thomas Mellemstrand

Kanskje unge ikke bryr seg så mye, eller ikke hører på læreren, sier Njål Espeseth Kvaale og Thomas Mellemstrand.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Bygg- og anleggselever NRK møtte ved Tangen videregående skole har sine tanker om hva de går imøte når de forlater det "trygge" klasserommet og skal ut i arbeidslivet hvor de ferskeste arbeiderne lever aller farligst.

Thomas Mellemstrand og Njål Espeseth Kvaale sier de er oppmerksomme på hvilke farer de kan møte på arbeidsplassen.

– Det elektrisk verktøyet vi bruker regner jeg med er farligst, og også stillasulykker selv om stillasene pleier å være godt sikret, sier Mellemstrand.

- Selvfølgelig kommer vi til å være forsiktige, men arbeidplassene skal sørge for at det er sikkert, sier Kvaale.