Ungdommer trener seg syke

Etter treningssentrene åpnet igjen har Sørlandet sykehus fått inn unge pasienter med muskelsykdommen rabdomyolyse.

Magnus Frantzen løfter vekt

Etter koronapause fra trening er det flere som drar på seg muskelsykdom. CrossFit-trener Magnus Frantzen mener kunnskap om sykdommen er viktig.

Foto: privat

– Det er spesielt at to personer som er så unge må inn på sykehuset for behandling. De skulle ta igjen det tapte etter at treningssentrene hadde vært stengt, sier Ole Bjørn Kittang, overlege ved barne- og ungdomsavdelingen på Sørlandet sykehus.

Trener for hardt

Muskelsykdommen kan komme av for hard trening, gjerne etter en lengre pause.

Ole Bjørn Kittang

Overlege Ole Bjørn Kittang advarer mot å trene for hardt.

Foto: Bjørn Olav Nordahl

– Det som skjer er at muskelcellene blir så skadet at de dør og går delvis i oppløsning. Når dette skjer skiller de ut forskjellige stoffer. Det kan bli alvorlig hvis muskelcellene skiller ut mye av disse stoffene. Det kan føre til nyresvikt ved at nyrene nærmest «tettes igjen», forklarer overlegen.

Tidligere i år advarte lege i Svolvær om samme sykdom.

Ikke farlig for unge

Muskelsykdommen kan være farlig, men overlege Ole Bjørn Kittang forteller at det sjeldent er farlig for unge, friske mennesker.

– De fleste blir friske igjen uten alvorlig nyresvikt eller skader, men musklene kan bli så skadet at det kan ta flere måneder og bygge de opp igjen.

Treningssentrene må ta ansvar

Eier av Crossfit Kvadraturen, Magnus Frantzen, er bekymret for at flere vil få denne sykdommen når treningssentrene åpner igjen.

Magnus Frantzen med vekter

Trener Magnus Frantzen, mener det først og fremst er et spørsmål og kunnskap og informasjonsflyt.

Foto: privat

– Har man trent mye tidligere og tar en lengre pause, da kan det være farlig å tro man kan trene like hardt, sier Frantzen

Han legger vekt på at treningssentrene må ta ansvar for å tilrettelegge kunnskap og informasjonsflyt for kundene sine. Dette gjelder særlig for de unge.

Annika fikk rabdomyolyse etter trening

Mer bekymret for andre aldersgrupper

– Problemet med de unge er at de er så ivrige. På grunn av kroppsfokus vil de komme fort i gang, sier Frantzen

Til tross for dette forklarer han at det er menn i 40-årene har er mest bekymret for.

Gruppetrening

Frantzen anbefaler å bli med på tilrettelagt trening dersom man ønsker å trene hardere på sikt.

Foto: privat

– Hos oss har vi ikke vært borti tilfeller hvor så unge mennesker har fått denne sykdommen. De unge har ofte ikke trent like mye før, og skjønner fort når en vekt er for tung.

Kommer langt med sunn fornuft

Etter en treningsøkt er det normalt å bli støl. Crossfittreneren forteller likevel at dersom du er for støl, da har du trent for hardt.

– Det er egentlig logisk. Vi sier alltid på våre nybegynnerkurs at kroppen trenger tid til å tilpasse seg ny aktivitetsform. Ligger du på stranda, så griller du seg ikke uten solkrem i timevis første dagen. Og blir du brent, ja da tar du pause fra solen dagen etter, sier Frantzen.

En kjent tilstand

Rabdomyolyse er en kjent tilstand innenfor flere treningsmiljøer. Overlegen sier det er bra å trene, men at man må ta det gradvis.

– Det er viktig å trene, men husk at kroppen skal sakte bygges opp igjen etter en lang pause. Så enkelt, og så kjedelig