NRK Meny
Normal

Ungdommer dømt for balltre-ran

To 15-åringer og en 18-åring er dømt til betinget fengsel etter at de truet seg inn i en leilighet i Tveit i fjor.

Dom Kristiansand tingrett
Foto: Thomas Sommerset

To av guttene erkjente seg delvis skyldig da de møtte i Kristiansand tingrett, mens den ene 15 åringen nektet straffskyld.

Det var 22. november i fjor at de tre guttene oppsøkte leiligheten som ligger i Tveit i Kristiansand. Tildekket med finlandshette og tørkle foran ansiktet banket de på leiligheten til en jevnaldrende gutt som de hevdet skyldte penger for uoppgjort narkokjøp.

Guttene hadde lånt to balltre av en kamerat som ble benyttet under «oppgjøret».

Truet jenta

Kjæresten til gutten, som var alene i huset, åpnet døra. Uten forvarsel tok de tre seg inn i boligen og gjennomsøkte alle rom på jakt etter personen som skyldte penger.

Ifølge dommen opptrådte de tre svært truende og aggressivt overfor den unge jenta.

Hun ble truet til å gi fra seg mobiltelefonen slik at hun ikke skulle få varslet politiet om ranet. Jenta ble også fratatt nøkler og et busskort.

Havnet i slåsskamp

Saken havnet først hos politiet to dager etter hendelsen.

Da møtte jenta og kjæresten på 18-åringen i Kristiansand sentrum. Gjerningsmannen og kjæresten havnet i et basketak som førte til at politiet ble tilkalt. Under avhør kom opplysningene om ranet fram. Dagen etter anmeldte jenta forholdet.

Retten mente jenta ga en troverdig forklaring under rettssaken, mens de tiltalte i liten grad ønsket å forklare seg om saken.

Betinget fengsel

18-åringen er straffedømt fire ganger tidligere, mens 15-åringene ikke tidligere er straffet.

Retten mente samtlige forhold i utgangspunktet kvalifiserte til ubetinget fengsel. Men på grunn av guttenes unge alder og rehabiliteringssituasjon, valgte retten å idømme betinget fengselsstraff. Det betyr at straffen kan sones i det fri.

Mennene er imidlertid idømt oppfølging fra henholdsvis konfliktrådet og kriminalomsorgen.