Ungdommer «dyrker» lokalt brennevin

Et unikt samarbeidsprosjekt skal sørge for lokalt dyrkede urter til brennevinsproduksjon i Grimstad.

Et unikt samarbeidsprosjekt skal sørge for lokalt dyrkede urter til brennevinsproduksjon i Grimstad. Over tre tusen urteplanter settes i disse dager i jorda av ungdommer i arbeidstrening

Over tre tusen urter plantes ut på Dømmesmoen.

Over tre tusen urteplanter settes i disse dager i jorda av ungdommer i arbeidstrening.

Jon Bertelsen

Jon Bertelsen hos Puntervold lukter på urtene som skal smaksette brennevinen fra høsten av.

Foto: Pål Tegnander

– Enkelte urter må man gå ut i skogen og plukke selv, for de er ikke handelsvare. Det blir litt tungvint, sier Jon Bertelsen, som er master blender ved Det Norske Brenneri.

K.G. Puntervold AS ble etablert i 1951, og ble i 2014 kjøpt opp av Det norske Brenneri. Grimstadprodusenten har hevdet seg internasjonalt med sine produkter, og lanserte i 2012 norges første whisky.

Nå skal brennevinen bli enda mer lokalt.

Anita Knudsen

Gartner Anita Knudsen håper å kunne få produksjonen kommersiell i løpet av noen år.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Samarbeid med jobbsentralen

På Dømmesmoen i Grimstad instruerer gartner Anita Knudsen ungdommene som er i arbeidstrening. 28 sorter, og tre tusen to hundre planter skal settes i jorda, og benyttes som smakstilsetning i Puntervolds brennevin:

– De spurte om vi kunne klare å produsere noen urter for dem, og nå har vi klart å få i gang et prosjekt i samarbeid med blant annet jobbsentralen, sier Knudsen.

Zeraberuk Kahsay Gebrihiwet er en av guttene som har fått jobb. Han stortrives:

– Jeg har dyrka poteter, tomater og hvitløk i hjemlandet mitt, men ikke dette her.

Planter urter

Zeraberuk Kahsay Gebrihiwet er en av ungdommene som har fått jobb med å plante urter som skal brukes i brennevinsproduksjonen hos Puntervold.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Kommer i produksjon til høsten

– Vi prøver nå å få dyrka frem de urtene som er vanskelige å få tak i, og som vi ikke kan unnvære i brennevinsproduksjonen, sier Bertelsen.

Til høsten blir det lokale urter som danner smaksgrunnlaget i brennevinen fra Grimstad. Bertelsen mener dette vil gi bedre kvalitet, større produksjonsspekter og en større lokal identitet.

Samarbeidet er et forsøksprosjekt som skal holde på i tre år, men målet er å gjøre virksomheten kommersiell. Gartneren håper flere produsenter melder seg:

– Jo flere som melder seg som kunder, jo flere kan vi sysselsette, sier Knudsen.