Over tre tusen urteplanter settes i disse dager i jorda av ungdommer i arbeidstrening.
– Enkelte urter må man gå ut i skogen og plukke selv, for de er ikke handelsvare. Det blir litt tungvint, sier Jon Bertelsen, som er master blender ved Det Norske Brenneri.
K.G. Puntervold AS ble etablert i 1951, og ble i 2014 kjøpt opp av Det norske Brenneri. Grimstadprodusenten har hevdet seg internasjonalt med sine produkter, og lanserte i 2012 norges første whisky.
Nå skal brennevinen bli enda mer lokalt.
Samarbeid med jobbsentralen
På Dømmesmoen i Grimstad instruerer gartner Anita Knudsen ungdommene som er i arbeidstrening. 28 sorter, og tre tusen to hundre planter skal settes i jorda, og benyttes som smakstilsetning i Puntervolds brennevin:
– De spurte om vi kunne klare å produsere noen urter for dem, og nå har vi klart å få i gang et prosjekt i samarbeid med blant annet jobbsentralen, sier Knudsen.
Zeraberuk Kahsay Gebrihiwet er en av guttene som har fått jobb. Han stortrives:
– Jeg har dyrka poteter, tomater og hvitløk i hjemlandet mitt, men ikke dette her.
Kommer i produksjon til høsten
– Vi prøver nå å få dyrka frem de urtene som er vanskelige å få tak i, og som vi ikke kan unnvære i brennevinsproduksjonen, sier Bertelsen.
Til høsten blir det lokale urter som danner smaksgrunnlaget i brennevinen fra Grimstad. Bertelsen mener dette vil gi bedre kvalitet, større produksjonsspekter og en større lokal identitet.
Samarbeidet er et forsøksprosjekt som skal holde på i tre år, men målet er å gjøre virksomheten kommersiell. Gartneren håper flere produsenter melder seg:
– Jo flere som melder seg som kunder, jo flere kan vi sysselsette, sier Knudsen.