Hopp til innhold

Ungdom stemte på ungdom

I kommuner hvor 16- og 17-åringer hadde stemmerett ved kommunevalget, ble mange av de yngste politikerne stemt inn i kommunestyrene. En av dem er 20 år gamle Ingvild Wetrhus Thorsvik.

Ingvild Wetrhus Thorsvik

Ingvild Wetrhus Thorsvik (20) var en av politikerne i Mandal som fikk flest «slengere» ved valget 12. september. I Mandal hadde 16- og 17-åringer stemmerett, og her kom seks unge representanter inn i bystyret.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Ifølge Dagsavisen ble andelen unge politikere nesten doblet i de kommunene der 16- og 17-åringene hadde stemmerett.

16- og 17-åringer fikk lov til å stemme i 20 forsøkskommuner. Alle kommunene har nå representanter mellom 18 og 29 år.

– Kampanje for å få inn unge

Mandal deltok i forsøksordninga og er en av kommunen i Norge med størst økning i antall unge representanter. Her vil andelen unge bystyrerepresentanter øke fra én til seks.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (20) sto på andreplass på Mandal Venstres liste, men fikk flere stemmer enn toppkandidaten. Hun var også en av politikerne i Mandal som fikk flest såkalte «slengere» fra andre partier.

– Det var kjempetrivelig og var ikke noe jeg hadde forventet. Hovedgrunnen er nok at folk har vært bevisste på å sende slengere og gi personstemmer til yngre kandidater.

– Tror du det er 16- og 17-åringene som har stemt på deg?

– Jeg tror det var et generelt fokus på å få en utbytting i bystyret. Men dersom du stemmer på andre unge, har de frisk i minnet hvordan det var å være ung, og vil jobbe for de unge, sier Wetrhus Thorsvik til NRK.no.

Hun mener hva man fokuserer på forandrer seg gjennom livet, og er sikker på at hun i mange saker har et annet fokus enn eldre bystyrerepresentanter.

– Jeg oppfatter at det har vært en kampanje for å gi unge folk slengere og personstemmer, og det er gøy at det har fungert.

– Det kan brukes i framtida brukes for å få inn minoriteter og kvinner, for vi ser at det her i Vest-Agder blir færre og færre i de posisjonene.

– Har mer drivkraft

20-åringen blir yngste politiker i det nye bystyret, men får følge av fem andre som er født på 80- og 90-tallet. I tillegg er flere andre politikere nye i bystyret kommende periode.

– Det er utrolig spennende med den utskiftninga som er gjort i bystyret. Jeg tror ting kommer til å endres. Jeg har vært med i politikken lenge, og ser at når det kommer friske pust, har de ofte mer energi og ser flere muligheter enn de som har sittet en stund gjør. De har mer drivkraft, sier Wetrhus Thorsvik.

Flere unge i Grimstad

Grimstad var den andre kommunen i Agder med stemmerett for 16- og 17-åringer. Også her kom flere unge representanter inn i kommunestyret.

To av dem er Arbeiderpartiets Åse Louise Egge (18) og Andrea Røyrøy Beinset (17). 17-åringen sto på 17. plass på kandidatlista til Arbeiderpartiet i Grimstad, men kom inn som nummer seks.

– Først trodde jeg ikke at jeg ville bli valgt inn, men så sa flere at de hadde satt et kryss ved mitt navn. da så jeg muligheten for at det kunne skje, sier Røyrøy Beinset til Grimstad Adressetidende.

Hun lover at ungdom skal bli hørt i saker som berører dem i Grimstad.

– Vi må senke stemmerettsalderen

– I forsøkskommunene økte antall unge folkevalgte fra 54 til 95, et sterkt signal om at forsøket med stemmerett for 16-åringer ble vellykket, mener Gunhild Grande Stærk, lederen i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) til Dagsavisen.

Gunhild Grande Stærk, ny leder i LNU.

Leder i LNU, Gunhild Grande Stærk, vil ha ned stemmerettsalderen i Norge.

Foto: LNU

– For å få flere unge i politikken og sikre at vi har et demokrati som kan kalles representativt, må vi senke stemmerettsalderen, sier hun.

Hun får støtte av Wetrhus Thorsvik i Mandal Venstre.

– Det er mye som skjer når du blir 16 år. Blant annet kan du havne i fengsel og bli forelder, så du bør kunne være med å bestemme de reglene som lages. Venstre jobber for at 16-åringer skal ha stemmerett.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Her stjeler beveren ved 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,57 kr
Dyrest kl. 00 1,97 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %