NRK Meny
Normal

UiA får kunst-nei

Bruk av leielokaler gjør at UiAs avdeling i Grimstad ikke får noen støtte til kunstnerisk utsmykning.

Skrik

Universitetet i Agder avdeling Grimstad skriker etter penger til kunst.

Foto: Sidsel de Jong / SCANPIX

Om to år står splitter nye lokaler klare ved universitetet i Agder, avdeling Grimstad. Men uten at staten har garantert for så mye som en krone i kunstnerisk utsmykning.

Subjektiv prioritering

Til sammenligning kunne studenter og ansatte for sju år siden innta nye lokaler i Kristiansand, i den daværende høgskolen i Agder, utsmykket for omlag fem millioner kroner. Det opplyser seniorrådgiver Ellen Frivold ved Universitetet i Agder.

- Egentlig er dette litt dystert. Vi ønsker oss jo et inspirerende og spenstig bygg i hverdagen, sier Frivold.

Årsaken til den store forskjellen er at lokalene i Grimstad er leiebygg. Når staten bygger nytt selv, skal en viss del av bygekostnadene gå med til kunst. Dette gjelder ikke for leiebygg.

For å bøte på dette spriket ble det i 1998 innført en innkjøpsordning. Men i denne potten er det bare en total bevilgning på fire millioner kroner annethvert år.

Diskuterer endringer

- Det jeg kan si er at det diskuteres endringer som i fremtiden i større grad vil likestille statlige virksomheter i statlige bygg og i leiebygg, sier Elisabeth Tetens Jahn, seniorrådgiver i det det statlige organet "Kunst i offentlige rom" (KORO).

Hun er klar over at pengene i dagens ordning ikke strekker til.

- Det er ikke til å underslå at de midlene som er til rådighet i dag er alt for lite, erkjenner Tetens Jahn.