NRK Meny
Normal

Luk og spis!

Mye av det du luker bort i hagen er ypperlig til bruk i matlagingen.

Max Hansen og Morten Bragdø

Når Hansen og Bragdø fjerner ugress kan det like gjerne havne på matbordet som i komposten.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Luk og spis, er oppfordringen fra kokk Max Hansen og gartner Morten Bragdø.
Vær oppmeksom på at mye av det du luker bort i hagen er ypperlig til bruk i matlagingen.

Gartner Bragdø graver opp en løvetannplante og kokk Max Hansen kommer straks med forslag om å bruke løvetann i supper og salater. Du kan bruke både stilk, blad og blomst på løvetann. Det gjelder å finne balansen mellom det bitre og det søte. Selv foretrekker Hansen stilken .

– Den er søtest og smaker mest, sier han.


UGRESS I MATEN

Morten Bragdø og Max Hansen

Plukk, lukt og smak - oppfordrer Bragdø og Hansen.

Foto: Jann Aateigen / NRK

Bragdø ber kokken smake på et blad melde. Hansen beskriver den som mild , fin og dekorativ. Den gir en frisk ertesmak og passer godt i salater. Før i tiden brukte folk det vi kaller ugress i matlagingen. Jeg syntes det er kult å ta den tradisjonen tilbake, sier kokken.

– Hvorfor ikke komme med nye smaker? Mange blir positivt overrasket når vi serverer for eksempel skvallerkål i restauranten vår. Bruk gjerne bøkeblader, blåbærblader, hønsegress og brennesle. Det er selvsagt viktig å sjekke at det du bruker i maten virkelig er spiselig.


Brenneslesuppe er godt og var vanlig tidligere. Denne ugressplanten passer ypperlig til makrell, legger han til. Prøv brenneslepurré til makrellen. Kutt det i smått og bland med god olivenolje og hvitløk. Helt perfekt, sier kokken.

VILLE URTER


Bruk ugresset i fiskeretter, på grillen og som nevnt i salater. Noe av det gir mye smak, så du må finne balansen på hvor mye du bruker.

– Jeg velger og ikke kalle det ugress, men urter, sier kokk Max Hansen.

Morten Bragdø legger til at i stedet for å være irritert på ugresset i hagen, bør du se nytten i det og hente med deg noe inn til neste måltid.