NRK Meny
Normal

– Ufisken er rene delikatessen

Mange barn og unge elsker å fiske berggylten rett fra svaberget, men som mat rynker de fleste på nesen av den litt spesielle fisken.

Berggylta

Berggylte har fått et helt ufortjent dårlig rykte som matfisk, mener Torjan Bodvin.

Foto: NRK / Havforskningsinstituttet

Havforsker Torjan Bodvin har testet berggylte på kresne japanere som foretrakk nettopp denne fremfor norsk laks til sin egen sushi.

Denne dagen er vi ute på sjøen i Flødevigen i Arendal, for å trekke garnet. Bodvin har plassert det rett ved land, i håp om å sikre seg berggylten på en effektiv måte. Arten trives nemlig godt under bergene og ikke på for dypt vann.

Pass deg for piggene

Det skal ikke mange meterne til før et lite halv kilos eksemplar dukker opp i garnmaskene til havforskeren.

– Se, er den ikke flott. Ikke så stor, men fin til vårt formål. Det eneste en skal passe seg for er de skarpe piggene den har på ryggen, sier Bodvin.

Han viser oss de store leppene som også er karakteristisk for fisken.

Før brukte en ofte bambusstenger og agn og fisket den langs svabergene, og det er jo fortsatt artig å ta den på stang, mener havforskeren

.

Berggylte i garn

Havforskeren fikk berggylte i garnet.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

Frykter bein i halsen

Mange har fordommer mot denne fisken, selv om enkelte til nød bruker den i fiskesuppe. Men for fiskere har den alltid vært attraktiv fisk som agn, forteller eksperten.

Bodvin tror mye av fordommene mot berggylten i matsammenheng, skyldes at den har mye bein.

– Ingen liker å sette bein i halsen, men det finnes gode metoder, der jeg garanterer flotte beinfrie fileter, smiler han.

Og med fisken løs fra maskene, og ned på dørken i båten, legger Bodvin et snitt med kniven over fiskekroppen fra gattåpningen eller rumpa om du vil, og skrått over til nakken.

– Jeg skjærer så snittet helt ned til beina og snitter videre bakover. Da får jeg en aldeles nydelig beinfri filet.

Berggylta

Slik unngår du bein i fiskefileten fra berggylte.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Perfekt som sushi

Bodvin frister oss med en rå smaksprøve, som han selv bedyrer smaker utmerket, med fin motstand i kjøttet.

Torjan Bodwin

Havforsker Torjan Bodvin elsker å finne spisende arter i fjæra.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Smaken er spennende og nydelig, men jeg innrømmer at det trengs litt soyasaus på, humrer han.

Berggylten er svært etterspurt i andre land, og Bodvin har selv blindtestet den på japanere, som rangerte smaken helt på topp brukt som sushi og, foran den norske laksen.

– Denne fisken havner snart på menyen til norske topprestauranter, og da blir den rådyr, sier den erfarne havforskeren.

Godt med kaperssmør og nypotet

Havforskeren har engasjert kokk og kostholdsekspert Britt Elisabeth Olsen fra Tvedestrand til å lage noe spennende med fangsten, og lover at berggylte med kaperssmør og nypotet smaker nydelig.

Oppskrift: Berggylte med kaperssmør og nypotet