NRK Meny
Normal

Vil komme politikerne i forkjøpet

Ordfører i Risør, Per Kristian Lunden, ønsker å se på mulighetene for en storkommune øst i Agder og vest i Telemark. Han blir møtt med både motstand og støtte.

Per Kristian Lunden

Ordfører i Risør, Per Kristian Lunden, ønsker en storkommune øst i Agder og vest i Telemark.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– De tre største partiene, Høyre, Frp og Arbeiderpartiet snakker om behovet for større kommuner. Da er det viktig for oss at vi bruker det handlingsrommet vi har for å finne ut om det er lurt å ha en stor kommune eller om vi bør beholde de kommunene vi har nå, sier Lunden.

Interessant utspill

Det er snakk om kommunene Risør, Tvedestrand, Gjerstad, Vegårshei, Drangedal, Åmli og Kragerø. På torsdag skal bystyret i Risør vedta om de skal sende ut en invitasjon til disse kommunene.

Kjetil Torp

Ordfører i Vegårshei, Kjetil Torp, sier til NRK at tanken på storkommune er helt uaktuell.

Foto: Kristelig Folkeparti

Ordfører i Vegårshei, Kjetil Torp, sier til NRK at dette er helt uaktuelt.

– Jeg tenker at den tanken foreløpig er helt uaktuell. De samtlige politiske partiene i Vegårshei kommune har uttalt at vi skal bestå som egen kommune. Det tror jeg er fornuftig, sier Torp.

I Kragerø mener ordfører Kåre Preben Hegland derimot at utspillet fra Risør-ordføreren ikke er overraskende og at det er noe man kan vurdere.

– Det er jo et interessant utspill. Det er ikke unaturlig at dette spørsmålet vil dukke opp.

Dersom en slik sammenslåing blir en realitet, vil da Kragerø tilhøre Telemark eller et nytt Agder?

– Det er et interessant spørsmål. Vi ser at en del kommune i Agder i ren protest har søkt seg over til Telemark, så det er nok et åpent spørsmål akkurat nå.

– Helt uaktuelt

En som er tydelig motstander av forslaget er ordfører i Tvedestrand, Jan Dukene.

– Jeg er ikke sikker på hvilken effekt dette ville fått så lenge vi ikke vet arbeidsoppgavene. Vi får vente og se på utspillet, så får vi ta stilling til det her i Tvedestrand når den tid kommer, sier Dukene og forteller at det er helt uaktuelt med en sammenslåing dersom Telemark er med.

Bakgrunnen for at Risør-ordføreren ønsker å se nærmere på en storkommune øst i Agder og Vest i Telemark er for å komme de statlige myndighetene i forkjøpet. Han regner med at det vil komme krav om dette senere uansett.

Innbyggerne vil tjene på det

– Jeg ser ikke bort fra at vi får større kommune i løpet av få år. Det kan gå fortere enn mange kanskje tror. Men vi må være åpne og se både de positive og de negative sidene ved det, sier han.

Ordfører i Gjerstad, Kjell Trygve Grundsvold, sier at han ikke avviser tanken om storkommune.

– Det eneste argumentet for å tenke større kommune i øst i Telemark er at innbyggerne vil tjene på det. Det er vel det denne utredningen bør bygge på, sier han.