Ubekymrede arbeidere

Ansatte i Elkem i Kristiansand tror ikke de vil merke mye til at bedriften nå får nye eiere etter at Elkem ble solgt til et kinesisk selskap.

Video Elkem solgt

Elkem er solgt til Kina for 12 milliarder kroner. De ansatte og tillitsvalgte frykter ikke at kineserne vil flytte virksomheten bort fra Kristiansand.

Elkem Solar

Elkem består av forretningsområdene Elkem Solar, Elkem Silicon Materials, støperiprodukter, Elkem Carbon og Elkem Energi. På bildet ser vi Elkem i Kristiansand. (Arkivfoto)

Foto: NRK

De tillitsvalgte i Elkem Solar er ikke bekymret selv om de har fått nye eiere.

– Lite reaksjoner

– Hittil i dag har det vært veldig lite reaksjoner. Jeg tror folk flest er rimelig passive til salget, sier nestleder i Fiskå Verk arbeiderforening, Nils Dag Drivdal, til NRK.

Nestlederen peker på at arbeiderne har vært gjennom eierskifter før, og tror ikke de vil merke mye til at eierskapet sitter i Asia. De ansatte har blitt vant til å forholde seg både til utenlandske eiere og eierskifter.

– Om det blir kinesere nå, så spiller det egentlig liten rolle tror jeg, sier Drivdal.

Vil legge til rette for videreutvikling

Per Sigurd Sørensen

Per Sigurd Sørensen mener det viktigste for Elkem er at bedriften får eiere som vil være med på å utvikle virksomheten. /(Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Orkla solgte i dag Elkem til et kinesisk selskap for 12 milliarder kroner. Ordfører Per Sigurd Sørensen i Kristiansand sier til NRK at han foreløpig vet lite om hva eierskiftet vil innebære, men håper de nye eierne ønsker å utvikle Elkem og fabrikken i Kristiansand videre.

– Foreløpig er det litt sånn avventende i og med at vi vet veldig lite om hva som kommer til å skje. Jeg tror det viktigste nå er at Elkem og fabrikken her i Kristiansand får en eier som ønsker å utvikle virksomheten, sier Kristiansand-ordføreren.

– Det er vel ingenting som tyder på at ting vil bli flyttet eller eller delt, så jeg tror vi skal være opptatt av å sørge for at Elkems virksomhet i Kristiansand får de best mulige forholdene for å kunne drive her, sånn at de (eierne, red. anm.) ser at denne virksomheten må utvikles, sier Sørensen.

Prislapp: 12 milliarder kroner

Det er det kinesiske selskapet China National Bluestar Group Co som tar over Elkem. Kineserne måtte ut med to milliarder dollar, eller omlag 12 milliarder norske kroner for et av norges største industriselskaper.

Avtalen gjelder divisjonene Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solar.

Industriselskapet som blant annet produserer silisium og solcellesilisium ble grunnlagt i 1904 som Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri, før det fikke navnet Elkem i 1969.