NRK Meny
Normal

Fire litauere siktet etter innbruddsraid

168 innbrudd på Sørlandet er anmeldt til politiet hittil i år. Fire litauere er siktet. Én av dem skal ha drevet næringsvirksomhet mens han raidet boliger.

Hytteinnbrudd Kvernhusvannet dør

Dette synet møtte en hytteeier i Søgne i påsken.

Foto: NRK

NRK har fått tilgang til ferske innbruddstall fra Agder politidistrikt som viser at det i løpet av årets tre første måneder er anmeldt 168 tyveri fra innbrudd i landsdelen.

Arne Pedersen kriminalsjef Agder

Arne Pedersen, kriminalsjef i Agder politidistrikt.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Det er en liten oppgang fra året før da det ble registrert 163 innbruddssaker.

Fire litauere ble nylig varetektsfengslet, siktet for å stå bak flere av ugjerningene.

Visepolitimester i Kristiansand, Arne Pedersen, sier etterforskningen peker i retning av at kriminelle bander står bak alle innbruddene hittil i år.

Organiserte

– Jeg er ikke i tvil om at det er snakk om såkalte mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa som står bak. Det kan du si med ganske stor sikkerhet på grunn av måten de har operert på, og som vi kjenner fra før, sier Pedersen.

Ifølge visepolitimesteren er sakene svært krevende å oppklare.

– De er profesjonelle og foretar seg en rekke ting for at politiet skal unngå å ta dem. Bandene er svært effektive og etterlater få spor.

I februar meldte NRK at det var anmeldt 24 tyverier fra boliger på Sørlandet på ti dager. Politiet leter etter fellesnevnere.

– Mønsteret som tegner seg, er at det dreier seg om raske innbrudd. Tyvene tar seg kjapt inn i huset, tar med seg verdigjenstander og drar igjen, sa påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar til NRK.

Innbrudd i Kristiansand

Politiet etterforsker en rekke innbrudd på Sørlandet. Dette bildet ble tatt etter et innbrudd i et hus i Kristiansand i februar.

Foto: Privat

Lav oppklaringsprosent

– For mange slipper dessverre unna. Jeg vil tippe at oppklaringsprosenten på serieinnbrudd begått av mobile vinningskriminelle ligger godt under 10 prosent. Det er vanskelig å finne bevis fordi organiserte miljøer tar alle forholdsregler, utdyper Pedersen.

I 2015 var det betydelig mindre lavere innslag av østeuropeiske bander. Da var sakene i mye større grad preget av kriminelle med lokal tilhørighet, og derfor var oppklaringsprosenten vesentlig høyere.

I år dreier det seg i hovedsak om bander fra Polen, Litauen og Romania.

Registrerte tyverier fra bolig i Agder

Registrerte tyverier fra bolig i Agder

2015

2016

Januar

45

55

Februar

49

82

Mars

69

31

Sum

163

168

Tyverisiktet drev business

En litauerne politiet har fengslet skal ha drevet næringsvirksomhet i Grimstad. Ifølge Pedersen skal mannen være registrert med eget firma. I hovedsak dreier dette seg om sjåføroppdrag.

– Det er ekstra krevende å få oppklart sakene når enkelte av disse miljøene har en etablert link til folk som er mer permanent bosatt i distriktet. Vi må være forberedt på at dette er noe vi vil bli plaget med i tiden fremover. Oppklaringsprosenten vil være den store utfordringen for norsk politi, sier Pedersen.

Vil politiet vurdere å endre arbeidsmetoder med tanke på den utfordringen?

– Ja, vi må nok tenke enda mer kreativt. Når vi har den typen utfordringer må vi spisse ressursbruken ytterligere, og koble oss enda sterkere sammen både operativt og etterforskningsmessig.