NRK Meny
Normal

Tvinges til skolekutt

Arendal må utsette planlagt skolebygging og skrur opp prisen på parkering fordi kommunen mangler penger.

Harald Danielsen

Økonomien i Arendal gir ifølge rådmann Harald Danielsen ikke rom for ytterligere låneopptak Tidsskjemaet for nye skoler sprekker derfor.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Einar Halvorsen

Ordfører Einar Halvorsen (nærmest) og resten av bystyrepolitikerne i Arendal fikk servert dårlige økonomiske utsikter på møtet i dag.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Rådmannen i Arendal, Harald Danielsen, presentert i formiddag sitt forslag til budsjett for neste år for bystyret.


Han karakteriserer økonomien som ”meget stram, men ingen krise”.

– Vi ser at lånegjelda nå er på et nivå som vi ikke kan strekke noe lenger. Da må vi investere i takt med det vi betaler i avdrag, sier Danielsen.

Skoler rammes

Følgelig foreslår rådmannen at det ikke startes bygging av ny Stuenes skole til 300 millioner kroner neste år. Utbyggingen skyves ett år, slik at byggestart blir i 2013. Skolen kan da stå klar i 2015.


Rådmannen har heller ikke funnet penger til Roligheden skole de nærmeste årene. Han antyder ikke noe tidspunkt for når byggingen kan starte, men sier at Arendal må vente til man har penger til det.

Ordfører Einar Halvorsen vil gjerne ha fortgang i denne saken.

– det er et stramt budsjett i utgangspunktet. Jeg registrerer at Stuenes skole blir utsatt et år og det kan vi kanskje leve med. men vi må også komme i en fase hvor vi begynner planleggingen av utbygging av Roligheden skole på Tromøya, sier Halvorsen.

P-prisen skrus opp

Parkering

Rådmannen vil det skal koste mer å parkere i Arendal sentrum.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

For å sikre mer penger i ei slunken kommunekassa kan det bli dyrere å parkere. Hittil har det vært gratis parkering i Arendals gater etter kl. 16. Det vil rådmannen nå ha slutt på.

Fra nyttår foreslår han at det skal koste å parkere til kl. 20 alle dager, unntatt lørdag og søndag. Det vil gi kommunen 3 millioner kroner ekstra i kassa.

Timeprisene skal også justeres. En times parkering økes fra 25 til kr 30 kroner. Prisen på 2-timesplassene økes fra 15 til 16 kroner per time. Disse endringene gir kommunen nesten 500.000 kroner ekstra

Om en måneds tid skal politikerne i Arendal ta stilling til forslagene fra rådmannen.