NRK Meny
Normal

Tvinges til nedbemanning

Million-underskudd tvinger Sørlandet sykehus til oppsigelser.

Operasjon ved Molde sjukehus

Illustrasjonsbilde

Foto: Omar Sejnæs/NRK Møre og Romsdal

Det blir bemanningskutt på Sørlandet sykehus når ledelsen må spare 100 millioner kroner neste år.

- Vi klarer ikke å gjennomføre budsjettet uten at det blir nedbemanninger.70 prosent av sykehusets budsjett  går til lønninger, så vi er nødt til nedbemanne, sier styreleder for Sørlandet sykehus, Ingar Pettersen

Ingen vet foreløpig hvor mange som må gå eller hvilke avdelinger som blir rammet. - Men kuttet er trolig det mest dramatiske noen gang. Hver stein må snus, sier styrelederen. 

 

Økte utgifter - lavere inntekter

I dag var styret ved Sørlandet sykehus samlet. På bordet fikk styreleder Ingar Pettersen en statusrapport om økonomien. Den er mildt sagt svært anstrengende. Underskuddet i år blir på 100 millioner kroner. Det må dekkes inn allerede neste år.

Utgiftssprekken forklares med blant annet økte lønninger, økte kostnader på vikarer og medisiner og lavere inntekter på grunn av færre pasienter enn budsjettert.

Styret i Sørlandet sykehus ba i dag ledelsen komme med budsjettforslag. Det blir klinikksjefene som får den tunge oppgaven å kutte ytterligere i et allerede trangt budsjett. Marginene er små, for sykehuset har vært gjennom en enorm innsparing og omorganisering allerede.

Må selge eiendommer

Sørlandet sykehus har eiendommer i millionklassen, som det nedlagte Farsund sykehus. Nå skal eiendommer selges, sier styreleder Ingar Pettersen:

- Det er jeg sikker på vi må gjøre. Jeg tror salg av eiendommer vil go 10 - 15 millioner kroner, sier styrelederen.

Sørlandet sykehus eier også et parkeringsselskap som håndhever parkeringen ved sykehuset i Kristiansand. Også et salg av dette selskapet kan gi millioninntekter

Får konsekvenser for pasientene

Allerede nå rasler avdelingene ved Sørlandet sykehus med sablene. De vet det kommer tung tider både for ansatte og pasienter.

Nevrologisk avdeling i Arendal frykter at pasienter blir kjørt til Kristiansand i helgene for så å bli kjørt tilbake til Arendal søndag kveld. Dette for å spare helgbemanning i Arendal. Det sier styremedlem Ingrid Skårmo.

- Vi er bekymret over at pasienter skal sendes fram og tilbake i helgene. Mange av disse pasientene er i svært dårlig form, sier Skårmo.

Foreløpig  vet ingen hvor mange som må gå og hvilke avdelinger som rammes. Konsekvensene må administrasjonen ha klart til styremøtet i midten av desember.