NRK Meny
Normal

Turtøyprodusenter frykter svak krone

Til tross for et rekordår i fjor ruster produsentene av tur- og trengingstøy seg nå for ruskevær i bransjen. Svak krone får skylda.

Steinar J. Olsen

Stormberggründer Steinar J. Olsen gleder seg over rekordsalg i fjor, men ser seg likevel nødt til å ty til nedbemanning for å bøte på svak kronekurs.

Foto: Odd rømteland / NRK

Ledelsen i Stormberg er så bekymret over den lave kronekursen at selskapet stenger fire av sine fem butikker i Sverige. I tillegg blir det nedbemanning i Norge.

– Valutakursen kan vi ikke gjøre noe med. Derfor må vi tilpasse oss det nye kostnadsbildet. Vi må drive mer produktivt og på en rimeligere måte enn tidligere for å kompensere for noen av de økte innkjøpskostnadene, sier gründer Steinar J. Olsen.

Olsen vil ikke gå i detalj på hvilke konsekvenser dette får for prisene i butikkene.

– Markedet bestemmer prisene. Vi har nå fokus på å endre de tingene vi kan endre, og det er våre produksjonskostnader, sier Olsen.

Vekst i 2014

Når Stormberg nå ruster seg for økonomisk motvind, skjer det til tross for at selskapet i fjor hadde sitt beste år noensinne.

– Vi er veldig glade for at vi blir så godt mottatt over hele landet. I fjor solgte vi mer enn noen gang, sier Olsen.

Trimtex i Lillesand og Scantrade i Vennesla, som begge er leverandører at treningstøy, melder i likhet med Stormberg om nye omsetningsrekorder i fjor.

Økte priser

Konsernsjef Terje Normann Johanssen i Scantrade deler imidlertid også Stormberggründerens bekymring. Han regner med selskapet må betale mer for produkter de importerer fremover.

Tore Andre Flo og Terje Normann Johanssen

Terje Normann Johanssen (t.h.) fornyer Scantrades utstyrsavtale med fotballandslaget i 1998. Avtalen ble avsluttet i fjor.

Foto: BJØRN HALFDANSEN / NTB scanpix

– For våren har mange allerede gjort sine innkjøp, men inn mot høsten må vi nok forvente en prisstigning på produkter innen sport og tekstil, sier Johanssen.

Hvor stor prisøkning snakker vi om?

– Prisene vil ikke direkte gjenspeile situasjonen for valuta, hvor endringen er på tjue prosent. En prisstigning på fem til ti prosent tror jeg nok vi kan se, sier Johanssen.

Opptur for ski, løp og sykkel

Johanssen sier veksten bransjen har opplevd de siste årene i hovedsak har kommet innen individuelle idretter.

– Vi selger mer utstyr til individuelle idretter som løp, sykkel og ski, mens det innen lagidrett har stagnert noe, sier Jonssen.