Hopp til innhold

Turistene svikter Sørlandet

Turistene svikter Sørlandet og tallene fra hoteller og overnattingsbedrifter er dyster lesing for reiselivsnæringen i landsdelen.

Turistene svikter

Turistene svikter landsdelen viser fersk overnattingsstatistikk.

Foto: Nilsen, Anne Torhild / NRK

Mens overnattingstallene for juli viste en marginal oppgang sammenliknet med fjoråret, er overnattingsstatistikken for august fra Statistisk sentralbyrå dyster lesing for hoteller og overnattingsbedrifter i Agder-fylkene.

Dermed er det i Sør-Norge at nedgangen i antallet turistovernattinger har vært stor dersom man ser hele sommeren under ett.

Mens sommeren 2009 viser en samlet tilbakegang for overnattinger i Sør-Norge på 1,6 prosent, er tilbakegangen i Aust-Agder på hele 11,9 prosent, og tilbakegangen i Vest-Agder er på 10,3 prosent.

Sørlandet dårligst

– Når man ser landet totalt sett, kommer dessverre Sørlandet dårligst ut.

Det sier regionsjef Dag Runar Pedersen i NHO Reiseliv Sør-Norge.

Han sier at det er fjellet og innlandet som sliter mest i forhold til å trekke til seg turistene og få de til å overnatte.

– Langs kysten ser belegget godt ut i forhold til i fjor sommer, men det er fjelldestinasjonene i regionen som har slitt i denne perioden, mener regionsjefen.

Kritisk sensommer

– Kurs- og konferansemarkedet i Sør-Norge kom heller ikke i gang i august, men resultatene ser ut til å bli vesentlig bedre for september, legger Pedersen til.

Han henstiller nå det offentlige til å øke sitt kjøp av kurs- og konferanseprodukter utover høsten.

Juni og juli var gode måneder for kurs- og konferansehotellene over hele landet, men mange av disse overnattingsbedriftene har opplevd stor svikt på sensommeren.

Overnattingstallene for august viser nemlig at kurs- og konferanseovernattingene har en samlet tilbakegang på hele 16,6 prosent sammenliknet med august i fjor.

Resten av Norge trekker opp

Bildet for Norge sett under ett er sammensatt. Mens Agder-fylkene og deler av Vestlandet har opplevd markant nedgang, har Nordland, Østfold og Oslo har hatt en god turistsommer.

– Det er imidlertid gledelig at sommersesongen har gått bedre enn man først fryktet for det store flertall av landets overnattingsbedrifter, sier direktør medlemmer og regioner i NHO Reiseliv, Bjørn M. Bjerke.

Han minner om nedgangen i de svært konkurranseutsatte utenlandsmarkedene.

Blant annet gikk overnattinger fra viktige markeder som Tyskland og Storbritannia ned med henholdsvis 10 og 8 prosent i august, sammenliknet med i fjor.

– Dette er dessverre ikke overraskende, sett i lys av finanskrisen. Det vil nå være svært viktig at vi neste sommer gjenerobrer de tapte utenlandsturistene, sier han.

Lønnsomhet må opp

Selv om sommeren for norsk reiseliv totalt sett ser ut til å ha gått bedre enn fryktet, mener Bjerke at reiselivsnæringen fortsatt sliter med lav lønnsomhet.

– Finanskrisen har ikke rammet oss like hardt som industrien, men sommerens samlede nedgang for overnattingsbedriftene slår likevel fast at finanskrisen berører reiselivet. Nå er det på tide at myndighetene imøtekommer de tiltak vi har pekt på som vil bidra til å øke næringens lønnsomhet. Han nevner reduksjon av serveringsmoms som viktigste tiltak.

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %