NRK Meny
Normal

Trys Rally-tips

Har du en drøm om å kjøre rally? Pål Try lærer deg hvordan du setter i gang.

Rally Sørland 2008

Pål Try fra Søgne og hans gamle Volvo Amazon vant veteranbilklassen på Rally Sørland 2008. Han laget som vanlig liv og tutet nesten hele veien.

Foto: Kari Lea Hennestad

Pål Try
Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Han vinner Rally Sørlands veteranklasse hvert eneste år med en Volvo Amazon fra 1969.

Pål Try er rallyentusiast, og elsker å kjøre fort og vilt i sin gamle doning.

NETT-RADIO: MØT RALLYENTUSIASTEN PÅL TRY

- Jeg synes det er gøy å ligge breit og spinne og tute. Vi kjører bare show og har det dritgøy, sier Try.

SE BILDENE: MASSE FOLK PÅ RALLY SØRLAND 2008

Har ikke skrudd en skrue

Trys Amazon fra 1969 ble bygd i 1987, og Try kjøpte den i 2003. Nå har han kjørt med den på Rally Sørland i tre år og har vunnet sin klasse alle tre år.

Pål Trys Volvo Amazon

Disse brukes flittig når Pål Try kjører rally. Tut - tut - tut.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

- Og det har jeg gjort uten å ha skrudd på en skrue, jeg har bare kjørt og ødelagt. En kamerat av meg hjelper meg med å skru og en gjeng her har en dugnad som ikke er sann. De møtes og skrur og det er kjempebra, sier Try.

Det første løpet Try kjørte var Rally Stavanger. Da kjørte han bilen inn i en konteiner på første runde. Siden har det gått bedre med publikumskongen fra Søgne.

- Nå skal vi til Bjerke 6. juni og kjøre oppvisningsshow med hele VM-eliten. De ringte meg og lurte på om jeg ville komme med veteranen min og kjøre show foran 15 - 20 000 mennerer, så det gleder jeg meg veldig til, sier Try.

Tyrs tips

1. Det viktigste man må gjøre for å komme i gang som rallykjører er å skaffe seg en bil. - De fleste kjøper en litt eldre volvo, som koster mellom 25 000 og 50 000 kroner.

2. Så må man lære bilen sin å kjenne og lære seg noter. Man må også ta et lisenskurs.

3. Deretter er det viktig å ha lære seg å skru på bilen sin - eller ha gode kamareter som kan gjøre det for deg - for det vil garantert bli mye som må repareres og fikses.

Pål Trys Volvo Amazon

Trys bil får jevnlig overhaling av Trys kamerater.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

- Mange av kompisene mine har lyst til å begynne å kjøre rally og vi har hatt noen kurs på heia for å lære dem litt noter og litt om hvordan man skal kjøre. Fem av kameratene mine startet i år i Rally Sørland og tre av dem fullførte, sier Try.

- Du skal ikke starte rallyskole da?

- Det hadde nok vært veldig bra, men det tror det hadde vært bedre om noen med mer erfaring enn meg hadde startet opp.

- Men det er marked for en slik skole, for i år var 15 av 19 debutanter på Rally Sørland fra Sørlandet. Så Sørlandet er en up and comming-plass for rallysjåfører. Mange ligger helt i toppen - og nå kommer Sørlandet for fullt, sier Try.