Hopp til innhold

Trygt hjemme etter dramatisk havari

Etter en dramatisk redningsaksjon utenfor New Zealand, er seileren Harald Solfjeld (67) på trygg grunn hjemme på Flosta i Arendal.

Harald Solfjeld og Live Kjelstadli

I lengre perioder og på flere etapper har kona Live Kjelstadli seilt sammen med sin mann Harald Solfjeld. Men dramaet utenfor New Zealand fulgte hun hjemmefra.

Foto: Odd Rømteland / NRK

I 2010 la Harald Solfjeld ut fra hjemlige farvann på sin planlagte jordomseiling.

Seilasen på «SS Ilanga» har gått langs Nord- og Sør-Amerika, rundt den beryktede havstrekningen ved Kapp Horn, videre i Stillehavet til blant annet eksotiske havner på Påskeøya og Fransk Polynesia.

Underveis har Solfjeld opplevd smule farvann og opprørt hav, blitt ranet og truet på livet av bevæpnede pirater på kysten av Brasil. 150 nautiske mil utenfor nordøstkysten av New-Zealand ble det høydramatisk.

18. november måtte den erfarne seileren utløse nødpeilesenderen.

– Jeg seilte i 50 knop i høy sjø. Jeg følte jeg hadde kontroll, men så kom det ei kjempebølge inn på babord side. To vinduer ble slått inn og båten ble løftet ut av sjøen og landet på sida i neste store bølge.

– Det var et forferdelig smell. Vannet sprutet inn. Det var kaos, sier Solfjeld.

De 40 minuttene som gikk før jeg fikk beskjed om at han var vel ombord - de kjente jeg.

Kona Live Kjelstadli
Seilbåten Ilanga

39 fot lange "SS Ilanga" hadde skader på mast og seil og knuste vindu. I tillegg hadde det brutt ut brann i det elektriske anlegget om bord. Båten driver trolig fortsatt rundt i havet.

Foto: New Zealand Defence Force (NZDF)

– En fantastisk følelse

Redningstjenesten i New Zealand plukket etter hvert opp nødsignalene. Konteinerskipet «Southern Lily» ble omdirigert, og halvannet døgn etter nødmeldingen ble sendt kom redningen.

Men to forsøk på å få Solfjeld om bord i skipet mislykkes.

– Da skipet kom opp for tredje gang hang de ut et kraftig tau med ei løkke i. Jeg prøvde å komme inn i løkka, men den hengte seg fast i kragen på vesten min. Da kjente jeg en kraftig arm på ryggen min som dro den på plass, sier Solfjeld.

Norsk seiler reddet av konteinerskip

Her får Harald Solfjeld hjelp og reddes opp av havet.

Foto: New Zealand Defence Force

En matros klatret ned en leider og fikk tauet på plass, og Solfjeld ble halt opp på dekk.

– Det var en aldeles herlig følelse på vei opp langs skutesida. Da jeg kom over rekka så jeg alle som stod på dekk. Alle prøvde å hjelpe til. De klappet i hendene og jeg så store hvite smil.

Nyfødt barnebarn ga ekstra krefter

Trygt hjemme igjen forteller han om redningsdramaet i sterk vind og høye bølger og hvordan tankene på et nyfødt barnebarn ga han ekstra krefter.

– Det hadde vært forbaska hvis jeg skulle ligge her og ikke hadde kommet hjem igjen.

Solfjeld sier han prøvde å være positiv og samle krefter, men at han skalv og hadde liten kontroll på kroppen tida han svømte rundt i havet.

Hjemme i Flosta fulgte kona Live Kjelstadli med på dramaet via skipets twittermeldinger.

– Jeg så at de var i gang, men de 40 minuttene som gikk før jeg fikk beskjed om at han var vel om bord – de kjente jeg, sier hun.

Seilbåten er borte og det usikkert om jordomseilingen kan fortsette. Nå nyter Harald Solfjeld livet hjemme.

– Det er godt å være hjemme igjen. Det er veldig godt, sier han og klemmer kona Live.

Seileren fra Arendal som ble reddet utenfor New Zealand er nå trygt hjemme igjen. Han forteller om redningsdramaet i sterk vind og høye bølger og hvordan tankene på et nyfødt barnebarn ga han ekstra krefter.