Truet svigerforeldre og samboer med øks - tvillingbabyene havnet midt i dramaet

En familiefar fra Sørlandet er dømt til 90 dagers ubetinget fengsel etter å ha truet sin samboer med kniv, og sine svigerforeldre med øks. Kvinnen klarte bare å rømme med den ene tvillingen.

Tinghuset i Kristiansand

Familiefaren har flere voldsdommer bak seg. Retten finner det skjerpende at trusseldramaet utspant seg mens spedbarna var i huset.

Foto: Hanne Rebecca Nilsen / NRK

NRK RETTER: I denne saken stod det opprinnelig at familiefaren var dømt til 90 dagers betinget fengsel. Det er riktige er at han er dømt til 90 dagers ubetinget fengsel.

Foranledningen til det som ble en eskalerende krangel mellom paret, var at tiltalte ville overnatte hos en kamerat. Han hadde overnattet borte flere netter samme uke, og samboeren ville at han skulle bli hjemme og hjelpe til med spedbarna.

Tiltalte hadde drukket sprit, og forklarte i Kristiansand tingrett at han husker lite av hendelsen. Han erkjente forholdene i avhør noen uker etter hendelsen, og innrømmer straffskyld.

Han tok kvelertak på samboeren, kastet henne i gulvet og holdt en skarp kniv mot halsen hennes.

Truet med å drepe tvillingene

Etterhvert kom tiltaltes bror for å hente han, slik de hadde avtalt. Broren hadde samme dag blitt utskrevet fra psykiatrisk avdeling.

Han hadde i psykose sagt at han skulle ta livet av tvillingene. Fornærmede var derfor redd for tiltaltes bror, som nå dukket opp.

Barna våknet og gråt, og paret tok opp hvert sitt barn. Tiltalte tok da kvelertak på samboeren, som til slutt falt sammen med det ene barnet på armen. Det andre barnet hadde han gitt til sin bror.

Like etter kom kvinnens foreldre til stedet. Tiltalte henta da ei øks, jaget dem mot bilen og sa han ville drepe dem, ifølge dommen.

Rømte uten det ene barnet

Kvinnen fikk gitt det ene barnet til foreldrene, mens hun selv fant to brødkniver på kjøkkenet som hun forsøkte å forsvare seg med. Tiltaltes bror tok fra henne disse. Tiltalte nektet å gi henne det andre barnet, og mente de skulle ha hvert sitt barn denne natta.

Ifølge dommen, var tiltalte så truende, at kvinnen måtte dra uten det andre barnet.

«Situasjonen må ha fremstått som ekstra belastende for fornærmede når barna ble involvert, og hun ikke klarte å beskytte dem. Retten legger til grunn at fornærmede etter hvert var så redd at hun ikke så noen annen utvei enn å forlate XX hos tiltaltes og tiltaltes bror som samme dag hadde blitt utskrevet fra psykiatrisk avdeling etter å ha hatt forestillinger om å drepe nettopp tvillingene.»

Retten finner det skjerpende at mannen utførte handlingene med sine to spedbarn i huset, og den ene på armen til fornærmede. Sørlendingen er tidligere dømt for vold fem ganger, og retten finner også det skjerpende.