Ordfører truet og presset for penger

To 18 år gamle menn er varetektsfengslet siktet for å ha truet og forsøkt å presse Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H) for penger.

Video 1ae7de17-079c-4b51-9c92-955b55d25a96.jpg

SE VIDEO: Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, fikk et brev med trusler mot seg og familien, om han ikke betalte ut penger. Reporter: Øivind Eskedal.

Forrige tirsdag da ordføreren kom til sitt hjem oppdaget han et tau som var festet til dørklinka. Da han dro i tauet kom det en konvolutt ut fra buskene, skriver fvn.no.

– Det var en veldig ubehagelig opplevelse. Jeg var både redd og opprørt. I brevet ble det fremsatt ubehagelige trusler mot min familie og meg selv, dersom jeg ikke betalte et visst pengebeløp.

– Dette måtte jeg bare ta fatt i med en gang. Jeg kontaktet politiet, som satte inn ressurser for å få saken løst. Det førte til pågripelse og tilståelse, sier Grundekjøn til NRK.no.

Grundekjøn ønsker ikke å gå nærmere inn på hva truslene gikk ut på, eller hvor mye penger han ble krevet for.

Berømmer politiet

Fredag ble to 18 år gamle menn fra Kristiansand pågrepet og siktet for utpressing. Begge har tilstått, og ble i dag varetektsfengslet.

Grundekjøn skryter av politiet som satte inn ressurser og fikk saken løst raskt.

– All honnør til politiet, som opptrådte svært effektivt i denne saken. Jeg er svært imponert sier han til NRK.no.

Kritisk til pengefokus

Grundekjøn sier han opplever det svært ubehagelig at det er et stort mediefokus på hans inntekt og formue, som det var før valget.

– Det er unødvendig at mediene skal fokusere så mye på formue og inntekt for dem som engasjerer seg i verv i samfunnet. Det kan føre til uheldige hendelser, så der synes jeg det er grunn til en viss refleksjon fra enkelte mediers side.

– Det har vært fokus på min økonomi, og det burde være underordnet. Dette er ikke en massiv kritikk mot media, men det en siderefleksjon, sier Grundekjøn til NRK.no.

Har innrømmet truslene

Politiinspektør Nils Grønås opplyser at de to 18-åringene er norske statsborgere med utenlandsk etnisk bakgrunn. Begge har tilstått.

I Kristiansand tingrett ba politiet mandag om fire ukers varetektsfengsling, hvorav to uker i full isolasjon. Den ene av dem samtykket til varetektsfengslingen, mens den andre motsatte seg å bli varetektsfengslet.

Forsvarerne til de to 18-åringene, Alf Tore Nilsen og Monica Haugedal, avslår kategorisk å uttale seg i saken.