Hopp til innhold

Truer med overgang til Telemark

Arendal og seks andre kommuner truer med å søke overgang til Telemark. Men bare for å latterliggjøre situasjonen som vil oppstå dersom fire andre kommuner får gå til Vest-Agder.

Einar Halvorsen

Einar Halvorsen og Arendal sier de vil bytte fylke, men mener det ikke.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Så du vil bli telemarking, Einar Halvorsen?

– Nei, det vil vi aldeles ikke. Vi vil beholde Aust-Agder som det er med de kommunene som er i Aust-Agder i dag. Det er det vi vil, og ikke noe annet, sier han.

Halvorsen mener at situasjonen som vil oppstå dersom de fire kommunene får melde overgang til Vest-Agder blir latterlig.

Latterliggjør situasjonen

Det var Telemarksavisa som i dag skrev at flere ordførere nå ønsket å bytte fylket fra Aust-Agder til Telemark.

I fjor høst skrev avisen at ordførerne i Gjerstad og Åmli vurderte å bli en del av Telemark dersom fire andre kommuner meldte overgang til Vest-Agder.

I dag skrev de at ordførerne i Arendal, Tvedestrand, Vegårshei, Risør og Froland har sagt at de ønsker det samme.

Det kom frem i et brev de syv ordførerne i regionssamarbeidet Østre Agder har sendt til partigruppene på Stortinget.

Bakgrunnen er at Lillesand, Birkenes, Iveland og Evje og Hornes har søkt Kommunaldepartementet om å gå andre vei, til Vest-Agder.

– Når vi har tatt opp dette med Telemark er det for å latterliggjøre situasjonen som vil oppstå dersom de fire kommunene får melde overgang til Vest-Agder. Det er hensikten bak dette, sier Halvorsen, som slettes ikke vil bli telemarking.

– Er ikke dette mye arbeid for bare tull?

– Nei, jeg synes ikke det. Det er det samme som å si at det er tull at de fire andre kommunene skal søke overgang til Vest-Agder når det foreligger en folkeavstemning der to av tre sier man vil beholde Aust-Agder, sier Halvorsen.

– Trusselpolitikk

Arild Windsland

Ordfører i Birkenes, Arild Windsland kaller Halvorsens utspill for trusselpolitikk. (Arkiv).

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Arne Thomassen

Lillesand-ordfører Arne Thomassen synes det er rart å bli latterliggjort av noen som ønsker dem. (Arkiv).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Arild Windsland fra Høyre er ordfører i Birkenes kommune. Det er en av kommunene som har søkt om overgang fra Aust-til Vest-Agder.

Han kaller Halvorsens utspill for trusselpolitikk.

– Det blir useriøst for meg når Arendal vil overføres til Telemark fordi vi har søkt om å bytte fylke, og fått medhold i utredningsrapporten om at det kan gå, sier han til NRK.

– Jeg oppfatter dette som en form for trusselpolitikk som ikke tjener saken. Vi har søkt på saklig grunnlag og ikke drevet med utspillspolitikk, sier Windsland.

– Overraskende

Lillesand er en annen kommune som ønsker å bytte fra Aust-til Vest-Agder.

Ordfører Arne Thomassen kan ikke forstå hvorfor Halvorsen vil latterliggjøre situasjonen til de fire kommunene vest fylket.

– Det er overraskende at de vil latterliggjøre noen de vil beholde, sier han.

Han sier ønsket om et fylkesbytte er i samsvar med det innbyggerne i Lillesand vil.

– Det som kommer vestfra i fylket er ikke noe ordfører-opprør. I våre kommuner vil 80 prosent over til vest. I tillegg er dette et bystyrevedtak. Dette er en altfor alvorlig sak til at ordførere kan bestemme dette, sier Thomassen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet