NRK Meny
Normal

Truer med å ikke rykke ut

Mange falske alarmer gjør at brannvesenet truer med å ikke rykke ut på brannmeldinger fra enkelte vaktselskap. Det vekker sterke reaksjoner.

brannbil
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Brannvesenet i Kristiansand vurderer å ikke rykke ut på brannmeldinger fra enkelte alarmselskaper. Det gjelder de selskapene som ikke vil inngå avtaler om blant annet betaling for falske alarmer.

Administrerende direktør i Servicebedriftenes Landsforening, Petter Furulund, kaller dette mafiametoder, og sier brannvesenet har plikt til å rykke ut på alle brannmeldinger.

Kan droppe utrykninger

Brannvesenet er lei av stadig flere falske alarmer fra vaktselskaper som ikke på forhånd har sjekket ut om alarmene fra kundene er reelle. Falske utrykninger går ut over beredskapen.Og i Kristiansand krever brannvesenet egne økonomiske avtaler fra hvert selskap som kompensasjon for unødige utrykninger.

- Vi må reagere overfor selskapene som ikke vil inngå avtaler, og som da utnytter brannvesenets beredskap til egen fordel. Vi kan ikke tilby samme service som vi gjør til de selskapene vi har avtale med, sier Pedersen.

Dermed er det full konflikt mellom brannvesenet  og de fleste av vaktselskapene som tilbyr alarmtjenester til privatboliger i byen.

- Rene mafiametoder

Med unntak av to alarmselskap, nekter de andre å gå inn på slike avtaler med brannvesenet. Og administrerende direktør Petter Furulund i Servicebedriftenes Landsforening reagerer sterkt på at varabrannsjefen truer med å droppe utrykninger. Brannvesenet har plikt til å rykke ut på alle brannmeldinger, sier han. 

- Dette høres helt uvirkelig ut. Jeg lurer på om denne brannsjefen kan sove godt. Dette er rene mafiametoder, og tyder på at de har levd for lenge i et offentlig monopol og tror de kan diktere hva de vil, sier Furulund.

Det er ikke bare i Kristiansand brannvesenet krever kompensasjon. Ifølge Aftenposten tar brannvesnene i  Vestfold et gebyr på 15 000 kroner fra vaktselskapene for falske alarmer.