NRK Meny
Normal

Tror sykkelarven etter Hushovd er sikret

Thor Hushovd (36) gir seg som proffsyklist etter denne sesongen, men det gror i sporet etter sykkelkongen.

Thor Hushovd gir seg som proffsyklist etter denne sesongen, men det gror i sporet etter sykkelkongen.

Thomas Larsen

Thor Hushovd har motivert Thomas Larsen til å satse alt på sykkelsetet.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Thomas Larsen er klar for nok en treningstur. 20-åringen fra Kristiansand er en av Thor Hushovds disipler – det vil si at han sykler på kontinentallaget Team Sparebanken Sør, som Hushovd eier.

Nyheten om at sykkelkongen abdiserer slo ned som en bombe. En skikkelig kjip nyhet, sier Larsen.

– Det var Hushovd som fikk meg til å begynne å sykle så det at han legger opp nå er veldig kjipt. Han har vært en stor motivator for meg. Han har vært profesjonell rytter så lenge jeg har syklet – så det er kjipt å ikke ha han der lenger, sier Larsen.

Inspirasjonskilde for unge og eldre

Mens Thomas er en av de unge lovende som blir hjulpet fram av Hushovd til en karriere i sykkelsporten, har Hushovd også sørget for at flere godt voksne mosjonister har kommet seg på sykkelsetet.

Phillip Caspersen

Phillip Caspersen har opplevd en enorm vekst i antall sykkelmosjonister under Hushovds karriere.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Hvert år sykler over 2000 mosjonister 21 mil opp Setesdalen, og rittleder Phillip Caspersen er ikke i tvil om at de fleste av disse er motivert og inspirert av sykkelkongen fra Grimstad.

– Hvis du går tilbake til begynnelsen av 2000-tallet så var det snaut 100 personer som syklet dette rittet hvert år. Det var da Hushovd begynte å bli kjent i Norge og syklingen begynte å ta seg opp. Nå er det over 2000 som sykler Hovden Tour og mye av den veksten har Hushovd æren for, sier Caspersen.

– Har gitt sykkelsporten et ansikt

Sykkelsporten er blitt norsk under Thor Hushovd og få om noen har gjort så mye for sin egen idrett som grimstadsyklisten, mener Caspersen.

– Han har gitt syklingen et ansikt. Han har vist at nordmenn også kan gjøre det skikkelig skarpt på øverste plan i sykkelsporten. Med sin deltakelse i Tour de France og sine gode resultater har han gjort sykling interessant for folk flest, sier Caspersen.

Unge Thomas Larsens fokus er å bli best, kanskje så god som sykkelkongen selv. Han er i alle fall sikker på at sykkelarven er sikret.

– Vi har absolutt verdige kandidater som kan ta opp arven etter Thor, sier Larsen.

Avslutter med VM

En tydelig preget Thor Hushovd fortalte i dag at han legger opp som syklist. Han blir ikke kvitt et virus han har slitt med i flere i år. Nå blir VM til høsten det siste Hushovd gjør som toppsyklist.

Etter to år med skyssesykevirus i kroppen velger Thor Hushovd å legge opp etter årets sesong.

Hushovd fortalte på pressekonferansen at nå drar han hjem til Grimstad for å hvile.

– Vil nok ha et bein i sykkelsporten

At Hushovd gir seg som proffsyklist etter denne sesongen, betyr ikke slutten for landets ledende semiproffe sykkellag, Team Sparebanken Sør.

Det sier Vidar Røinås, en av gründerne som startet laget sammen med Hushovd.

– Jeg tror Thor fortsatt har mye å gi til sykkelsporten – både lokalt og nasjonalt.

Røinås tror ikke Hushovd nå vil trekke seg ut av laget i Grimstad.

– Han har et karisma og en pedagogisk evne til å håndtere disse ungguttene på en fantastisk flott måte – så jeg håper han fortsatt vil engasjere seg i laget. Jeg tror at på et eller annet vis vil han ha et bein i sykkelsporten.

– Hvis det skulle få en betydning så vil nok det var i positiv betydning ved at han får mer tid til å engasjere seg i laget nå, sier Røinås.