Tror på nye jobber for oppsagte

To av tre ansatte som mister jobbene sine i NOV i Kristiansand, vil ha jobb igjen et halvt år etter at oppsigelsestiden er utløpt. Det sier statistikken.

NOV logo på vegg

Torsdag ble det klart hvor mange som mister jobben i NOV i Kristiansand og Søgne.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Det er erfaringstallet vi bruker i dag på folk som melder seg som arbeidssøkere, sier Nav-sjef i Kristiansand Elisabeth Engemyr.

I går ble det kjent at 475 ansatte i oljeserviceselskapet National Oilwell Varco i Kristiansand må slutte.

De som mister jobben vil ha oppsigelsestid til utgangen av dette året.

– En utfordring for oss

Nesten 500 oppsigelser betyr travle tider for Nav.

– Det er klart at dette er en utfordring for oss. I kjølvannet av oppsigelser kan også andre miste jobbene. Vi vet ikke hvordan dette kommer til å slå ut, men vi går en veldig spennende høst i møte. Vi vil vite mer til nyttår, sier Engemyr.

Maya Twedt Berli er regionsjef i NITO, landets største organisasjon for ingeniører. Hun håper at de som mister jobben tenker positivt.

– Selv om mange går inn i en kjempetøff situasjon, handler det i stor grad om å snu seg rundt. De må være optimistiske og tørre å ta sjanser for å komme seg videre, sier hun.

Maya Twedt Berli

Maya Twedt Berli er regionsjef for NITO.

Foto: NRK
Elisabeth Engemyr

Nav-sjef i Kristiansand, Elisabeth Engemyr.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Tror på oppgang

Berli tror det er viktig at de som mister jobben tar initiativ selv. Det gjelder også i forhold til arbeidsplasser i forbindelse med planlagte veiprosjekter.

– Jeg håper de er på banen og sørger for å være aktive med å «selge» seg til dem som skal rekruttere nye folk.

Berli tror imidlertid at det vil komme bedre tider for bransjen og at det vil være behov for mange ingeniører i framtida.

– Jeg og mange andre tror på en oppgang. Det er sånn det er. Det er nedturer og oppturer. Noen kommer til å jobbe med det de jobber med i dag, mens andre kommer til omstille seg og jobbe i andre bransjer.

Engemyr i Nav mener at vilje til omstilling er viktig.

– Hvis de virkelig ønsker å få en jobb, må de nok regne med at det er nødvendig, sier hun.