Hest funnet død: – Det ser ut som om øret er skåret av

En hest er funnet død og uten det venstre øret på et jorde på Vegusdal i Birkenes. Eieren mistenker at noen kan ha skåret av øret på hesten.

Islandshest

Den 15 år gamle islandshoppa kom til gården for to måneder siden. Fredag ettermiddag ble den funnet død på jordet, og det venstre øret er borte.

Foto: Ole Morten Vegusdal / privat

– Vi skulle ta inn fire hester fra beite fredag ettermiddag, men det var bare tre som kom. Vi gikk for å se etter den siste, og fant den død ute på beite. Den hadde et sår i hodet, og øret var borte, forteller hesteeier, Ole Morten Vegusdal.

Vegusdal trodde først at hesten kunne være utsatt for et vådeskudd, men de fant fort ut at hesten ikke var skutt.

En stund lurte de også på om hestene hadde slåss, og at en av de andre hestene hadde sparket borti hodet, og at øret så hadde falt av.

Ole Morten Vegusdal

Hesteeier Ole Morten Vegusdal har aldri opplevd noe lignende så lenge han har drevet med hest. Han mistenker noen har vært og skåret av øret på hesten hans.

Foto: privat

– Men det ser jo ut som øret er skåret av. Det er et helt rent snitt, og øret er borte. Så dette er veldig mistenkelig, sier en tydelig berørt Vegusdal.

Hesten har ingen andre synlige skader, foruten øret som er borte. Vegusdal har vært i kontakt med politiet og to veterinærer, som sier dette bør undersøkes nærmere.

Vegusdal har funnet en liten bit av noe som kan være en del av øret til hesten. Biten har de lagt i en plastpose i fryseren, og skal overleveres til politiet på mandag.

hest uten øre

Den 15 år gamle islandshoppa ble funnet død på beitet fredag ettermiddag.

Foto: Ole Morten Vegusdal / privat

Stod ute hele natta

Gården ligger på Vegusdal nord i Birkenes, langs fylkesvei 42, som er hovedveien mellom Arendal og Evje.

Da eieren tok de andre hestene inn i elleve-tiden på torsdagskvelden, ville ikke den 15 år gamle islandshoppa være med, og de lot den få stå ute.

Morgenen etter ble de andre hestene sluppet ut på beite igjen.

– Vi så ikke hoppa da vi slapp de andre ut på morgenen, men det er et stort beite, og det var ikke uvanlig at hun stod inne i et skogholt.

Veterinær: – Ikke forenlig med rovdyrangrep

Veterinær Olav Robstad har undersøkt den døde hesten lørdag kveld. Han syns saken er mistenkelig.

– Det er jo veldig rene sårkanter, så det er uforenlig med et rovdyrangrep. Til det er sårkantene alt for presise. Så dette er veldig mystisk, og en kan jo undre seg om om det er folk som har gjort dette.

Olav Robstad

Veterinær Olav Robstad mener skadene på hesten er uforenlig med et rovdyrangrep. Til det er sårkantene alt for presise.

Foto: privat

Robstad vil likevel ikke utelukke at hesten kan ha fått et spark eller bitt fra en av de andre hestene på jordet.

Han tror hesten kan ha dødd som en følge av blodtap eller slag mot hodet.

Vegusdal har hatt hester på gården siden 1992, og har aldri opplevd noe lignende.

– Å få dette så tett innpå seg er veldig uhyggelig. Jeg håper jo virkelig ikke det er noen mennesker som har gjort dette, men det ser desverre slik ut.