NRK Meny
Normal

Han tror ikke De Kristne vil true KrFs posisjon

Professor tror ikke partiet De Kristne vil true KrFs posisjon i Vennesla. Partiet vil stille liste ved kommunevalget neste høst.

Dag Ingvar Jacobsen

Professor Dag Ingvar Jacobsen ved Universitetet i Agder.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Når valgdagen kommer, tenker mange at en stemme til et så lite parti er bortkastet. Og så stemmer de KrF allikevel. Det er derfor vanskelig for småpartier å vinne mange stemmer, sier professor Dag Ingvar Jacobsen ved Universitetet i Agder.

En av initiativtakerne i Vennesla, Oddvar Bentsen, har fått flere henvendelser fra folk etter at Fædrelandsvennen skrev at partiet vil stille til valg neste høst.

– Jeg brenner for De Kristne. KrF har gått for langt i liberal retning, sier han til NRK.

Bentsen sier han ikke er interessert i papirarbeid, og ikke vil inn i interimstyret som nå skal dannes.

– Men jeg ser fram til å stå på stand for De Kristne i valgkampen, sier han.

– Hva blir hovedsakene i valgkampen?

– Det må styret bestemme. Selv brenner jeg for skole, barnehage og Israel, sier han.

KrF frykter velgerflukt

KrFs gruppeleder i Vennesla, Danniel Bakken, frykter at De Kristne kan kapre så mange stemmer fra KrF at Arbeiderpartiet blir størst. Da er nåværende ordfører Torhild Bransdals posisjon svekket.

Torhild Bransdal

Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal.

Foto: Svein Sundsdal/NRK / NRK

Ved Stortingsvalget fikk De Kristne 3,9 prosent av stemmene i Vennesla. Da gikk Kristelig Folkeparti tilbake 2,9 prosent. Ved å samarbeide med Arbeiderpartiet beholdt KrF ordførervervet mens Ap fikk varaordføreren.

Oddvar Bentsen i De Kristne tror ikke partiet kommer til å svekke Torhild Bransdals sjanse til å fortsette som ordfører.

– Hvis KrF fortsetter samarbeidet med Ap, er de så store at vårt parti ikke kan rokke ved det, tror Bentsen.

– Men hva vil dere da oppnå ved å stille liste?

– Vi må jo arbeide for det partiet vi brenner for. Og så kan vi samarbeide med sentrumspartiene og Høyre, sier Bentsen som håper å få to representanter for De Kristne i kommunestyret fra høsten av.

Tror Bransdal vil holde skansen

Statsviter og professor ved Universitetet i Agder, Dag Ingvar Jacobsen, tror ikke at De Kristne vil skape stor velgerflukt i Vennesla.

– De Kristne er en type parti som konkurrerer om velgere fra KrF. De synes Kristelig Folkeparti er blitt for liberalt og får stor sympati i mange kretser. Men de får tradisjonelt liten oppslutning, sier Jacobsen.

– Men De Kristne fikk nesten fire prosents oppslutning i Vennesla ved stortingsvalget?

– Ja, de fikk til dels stor oppslutning flere steder. Ved kommunevalget er de inne på den viktige verdiarenaen: skole og barnehage. Men jeg tror velgerne er pragmatiske. KrF har ikke markert seg i veldig liberal retning de siste årene. De har heller markert seg i en mer kristenkonservativ retning og har dermed demmet opp for denne typen partier.

– Tror du Bransdals ordførerposisjon er truet?

– Det er veldig vanskelig å si. Nå sitter jo Bransdal støttet av en koalisjon som består av samarbeidspartnere som det ikke alltid er naturlige for Kristelig Folkeparti å samarbeide med.

– Men Bransdal har en sterk personlig «standing» i Vennesla. Hun er en veldig populær politiker som alltid får mange personlige stemmer under valget. Så jeg tror Kristelig Folkeparti vil stå sterkt i Vennesla ved neste kommunevalg også, sier Dag Ingvar Jacobsen.