Tror bransjen ba folk sykemelde seg

En gruppe forskere tror arbeidsgivere i bygg- og anleggsnæringen oppfordret ansatte til å sykmelde seg for å unngå permitteringer under finanskrisen.

Byggeplass

Byggebransjen avviser konklusjonene til forskerne.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Forskernes funn, som er publisert i tidsskriftet Søkelys på arbeidsmarkedet, viser at enkelte bedrifter fikk mange sykmeldte i 2009. Året etter hadde bedriftene omtrent like mange friske ansatte igjen.

– Det tyder på misbruk av sykepengeordningen, sier sosiolog Helene Berg i Proba samfunnsanalyse, som står bak studien, til Forskning.no.

Kan ha andre forklaringer

Helene Berg

Sosiolog Helene Berg i Proba samfunnsanalyse.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

Hun understreker at det kan ligge andre forklaringer bak den plutselige opp- og nedgangen i sykmeldinger.

– Vi har ikke noe endelig bevis. Vi kan ikke se inn i hodene til arbeidsgiverne eller arbeidstakerne. Hypotesen vår er at det skjedde misbruk. Vi trodde ikke at vi ville få ærlige svar dersom vi spurte dem om det, sier Berg.

Kjenner seg ikke igjen

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg i Agder kjenner seg ikke igjen i beskyldningene. Regionsjef Petter Blomkvist sier de føler seg urettferdig uthengt og at bransjen jobber hardt for å øke omdømmet sitt.

– Jeg synes det er synd at det er bildet som blir tegnet av en bransje som jobber beinhardt om dagen. Vi kjenner oss ikke igjen i det bildet som blir tegnet i det hele tatt. Jeg har også vært i kontakt med fagforeningen Fellesforbundet, som heller ikke har hørt om slike tilfeller fra sine medlemmer, sier Blomkvist.

Han stiller også spørsmål ved forskningen som er gjort.

– Nå har ikke jeg lest rapporten selv, men funnene er basert på en forskning det er stilt spørsmål til, sier Blomkvist.

(©NTB/NRK)