Hopp til innhold

Tror «Farmen» gjør bondeyrket mer populært

Søkertall til naturbrukslinjer øker over hele landet. TV-serier som «Farmen» kan ha vært med på å øke interessen, mener Bondelaget.

Lamming4

TETTE BÅND: På denne tiden av året er det lamming på gårder over hele landet. Holt landbruksskole i Tvedestrand har fått 150 lam så langt. Her med elev Wenke Synnøve Eriksen (18).

Foto: Christina Cantero / NRK

CO₂ i atmosfæren
420.4 ppm
1,5-gradersmålet
+1.05 °C
Les mer  om klima

Flere unge ønsker å bli bønder, fiskere og gartnere. En av dem er Wenke Synnøve Eriksen.

– Drømmen min er å bli sauebonde, smiler 18-åringen.

Hun går første året på naturbrukslinja ved Tvedestrand og Åmli videregående skoles avdeling på Holt.

Til høsten er det ventet en dobling av elever på vg1-linja for naturbruk og en rekordstor klasse med agronomer.

Men det er ikke bare i Tvedestrand at flere unge ønsker å jobbe med naturbruk. Over hele landet øker interessen, ifølge tall fra opptaket til høstens skolestart.

vegard grasåsen holt

TV-serier som «Farmen» og «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu» har gjort landbruksfag mer populært, mener Vegar Grasåsen, en av elevene på landbruksskolen i Tvedestrand.

Foto: Christina Cantero / NRK

Hva skyldes økningen? Fokus på miljø og kortreist mat, og muligens TV-serier som «Farmen» og «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», mener elever og lærere.

– Det er nok mange unge bondespirer som blir inspirert av å se på det. I fjor var jo også «småbruk» ett av de mest populære søkeordene på Finn.no, påpeker elev Vegar Grasåsen.

Han får støtte fra Norges Bondelag.

– Det er et godt poeng. Slike programmer er nok med på å trigge interessen for hvordan matproduksjon foregår, sier rådgiver Inger Johanne Sveen.

Lamming3

Lærer Eivind Gangsei på Holt landbruksskole tror økt fokus på miljø og kortreist mat er medvirkende årsaker til at flere vil studere naturbruk på videregående.

Foto: Christina Cantero / NRK

Øker mest

Drøyt 50 norske videregående skoler tilbyr naturbruksfag.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at studieretningen er den med størst prosentvis økning. I år var økningen på seks prosent -300 flere elever enn året før.

– Ekstra gledelig er det at vi ser en økning av dem som velger landbruksfag, har landbruks- og matminister Olaug Bollestad tidligere uttalt.

Økningen har pågått de siste fem årene, ifølge regjeringen.

Naturbruk består både av de «grønne» fagene, som landbruk, gartneri og skogbruk, og de «blå» fagene, med fiske, fangst og akvakultur. Sistnevnte har også fått en økning.

– Vi ser for eksempel at fiskeri- og havbruksnæringen går svært godt om dagen. Andelen som får lærekontrakter er høy for flere av disse fagene, sier seniorrådgiver i Udir, Hilde Hjort-Johansen.

Lamming5

Elevene Wenke Synnøve Eriksen og Vegar Grasåsen er med under lammingen på Holt landbruksskole.

Foto: Christina Cantero / NRK

Norges Bondelag gleder seg over utviklingen.

– Naturbruk er en av de studieretningene som har økt mest de siste ti årene. Både de blå fagene, som for eksempel akvakultur, og de grønne fagene med landbruk, er populært og tiltrekker seg mange, sier rådgiver i bondelaget, Inger Johanne Sveen.

Hun tror det er flere årsaker til at søkertallene til naturbruk har økt de siste årene.

– Naturbruk utdanner jo de som skal forvalte naturressursene og produsere maten vår fremover. Klima, miljø, hva vi spiser og hvordan maten vår produseres skrives og sies det mye om i media.

Sveen tror også at søkertallene kommer til å fortsette med å vokse i fremtiden.

– Vi tror det kommer til å bli enda mer populært å utdanne seg i denne retningen.