Trøblete E-valg-test i Mandal

Adolph Tidemands bro blir navnet på den nye gang- og sykkelbroa i Mandal. Men det gikk ikke smertefritt å gjennomføre elektronisk stemming på hva broa skulle hete.

Tastatur og mus

Mange har hatt problemer med å stemme elektronisk. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Stig Morten Waage / NRK

For å teste ut systemet som skal brukes i forbindelse med det elektroniske valget i Mandal neste år, har innbyggerne i kommunen den siste tiden stemt over nytt navn på den nye gang- og sykkelbroa via internett.

– Ustabilt system

Trine Merete Vasby

Trine Merete Vasby i Mandal kommune. (Arkivfoto)

Foto: NRK

Dette har bydd på problemer, opplyser Trine M. Vasby i kommunen.

– Det er fordi det rett og slett har vært et veldig ustabilt system. Mange har fått melding om at de ikke kan komme videre. Da tror vi at mange har latt være å prøve på nytt, sier Vasby.

Prosjektkommune

Mandal er en av ti prosjektkommuner som deltar i forsøket med e-valg ved kommunevalget neste høst, der man stemmer via internett. Dersom prøveordningen i ti kommuner neste høst blir vellykket, kan elektronisk valg bli en realitet over hele landet ved kommende valg

For å teste systemene lar Mandal kommune innbyggerne stemme på hva den nye gang- og sykkelbroa skal hete elektronisk, men dette har altså bydd på problemer.

– Men nå har dette systemet blitt stabilt, så nå oppfordrer vi de som har blitt avvist tidligere om å gå inn å prøve på nytt, oppfordrer Vasby.

En av fire stemte blankt

Ikke alt for mange mandalitter lot seg lokke til stemmegivning. Da "valglokalet" ble stengt klokka 14 i dag var var det avgitt 270 stemmer, og av disse var hele 72 blanke.

Nest flest stemmer, dvs 64 stemmer, gikk til Adolph Tidemands bro. Og i ettermiddag har juryen enstemmig gått inn for at det blir navnet på Mandals nye gang- og sykkelbro.

.